Жената на Боян Петров - Радослава Ненова сподели пред Нова телевизия края на надеждата, че нейният любим ще се върне от планината. Според нея, сега Боян е щастлив, където и да е, и никой не трябва "да се чувства тъжен, искам да остане като една легенда, като нещо красиво".

"Искам да видя последните му мисли, за мен това е най-личното нещо в палатката му. Искам да събера всичко и да направя една книга. Исках да намеря фотоапарата му, но това се оказва доста по-трудно.

Той е усмихнат, обича да помага, да се сърди и пак да помага, искам да си спомнят хубавото, не искам да има никакъв траур, никакви черни ленти, в Природо-научния музей, където работеше, просто помолих да сложат негов портрет. Не искам никой да се чувства тъжен, искам да остане като една легенда, като нещо красиво.

Приятели на Боян Петров организират поход Княжево - Копитото в неделя

Приятели на Боян Петров организират поход Княжево - Копитото в неделя

Повече от 1200 души ще уважат големия алпинист

Исках в началото на акцията да науча къде е, сега не искам може би да научавам. Може би си е на правилното място, щом планината не ни го дава, значи не трябва да знаем. Чудех се как се е чувствал, когато е бил в безизходица. Дали е бил нещастен, дали е бил спокоен.

Накрая се оказа, че и начинът, по който изчезна, е доста ключов. Защото много хора отключиха любовта си, намериха нещо, за което да са по-добри. Много хора се оказаха изключително добри. Всички станахме по-добри заради него. Стана толкова мащабно, че дори не мога да го осъзная. Нашето външно министерство свърши чудеса този път. Утре ще се съберем всички, които участвахме, да се видим, да го преживеем всичко. Да ми донесат много неща, които са намерени на трети лагер.

Това, че не го откриха, остави едно усещане у мен, у детето, че тази вратичка не е затворена. В бъдеще ще ходим със сина ми в Тибет, където да се срещаме с Боян. Нашата връзка ще продължи на друго място. Това ще си е нашето място".

Китайските власти не позволиха на Атанас Скатов да се качи на Еверест

Китайските власти не позволиха на Атанас Скатов да се качи на Еверест

"Съжалявам много"