Министърът на младежта и спорта Весела Лечева награди победителите в отборната надпревара в младежкото Световно първенство по сноуборд в Банско.

Германия спечели последния златен медал, изпреварвайки Швейцария в смесената отборна надпревара по паралелен слалом. България се представи с три двойки. Петър Гергьовски и Йорданка Андонова са 16-и, Тервел Замфиров и Савина Димитрова - 20-и, а Александър Кръшняк и Яна Тумбева - 25-и.

Весела Лечева участва в откриването на Световната купа по сноуборд в Банско

Весела Лечева участва в откриването на Световната купа по сноуборд в Банско

За трети път зимният курорт е домакин на престижното състезание

България завърши на първо място в класирането по медали на шампионата. Младите таланти спечелиха две титли - Тервел Замфиров (паралелен гигантски слалом) и Петър Гергьовски (паралелен слалом), както и два сребърни медала на Александър Кръшняк. Второто място по медали е за Швейцария с титла и сребърен медал, а Германия е на трета позиция заради титлата в отборната надпревара по паралелен слалом.

"Това първенство дава много надежди за Олимпийските игри през 2026 година. В тази възраст се видя, че имаме изключително поколение и не случайно български сноубордисти взеха всички индивидуални отличия. След Сани Жекова и Радослав Янков идва много талантливо поколение, което, надявам се, ще видим и на световния подиум при мъжете и жените", каза Весела Лечева.

Министърът на младежта и спорта похвали и домакините, които този сезон правят второ голямо състезание.

"Банско за пореден път се доказа като перфектен организатор на големи състезания. След Световната купа по-рано през годината, курортът успя да направи и отлично Световно първенство за младежи", добави Лечева.

Тя пожела здраве и успех на младите таланти, а на контузилата се Андреа Коцинова - бързо оздравяване.