България победи Куба с 3-0 (25-22, 25-16,25-18) и продължава в следващата фаза на Световното първенство по волейбола. Нашите волейболисти доминираха във всички аспекти. Кубинците бяха един добър спаринг партньор. Мачът продължи 1 час и 20 минути, което е почти минимално времетраене в съвременния волейбол.

България - Куба 25-22, 25-16, 25-18, убедително превъзходство
на живо

България - Куба 25-22, 25-16, 25-18, убедително превъзходство

Кубинците са опасен и корав отбор

Стартовит  състав на България беше: Виктор Йосифов, Георги Сеганов, Светослав Гоцев, Николай Учиков, Валентин Братоев, Николай Пенчев, либеро - Теодор Салпаров. В трите гейма за малко Тодор Скримов влезе на мястото на Валентин Братоев. Пет точки преди края на двубоя Розалин Пенчев смени брат си Николай.

През целия мач имаше един притеснителен момент. В края на първия гейм в игра влезе резервният диагонал на Куба Ерера, който изпълнява страхотен сервис с лява ръка. Тогава разликата от 7 точки в наша полза падна на 2, но все пак. Бърза атака на Йосифов донесе 25-та точка и на практика пречупи съперника.

Българите играх много освободено. Те демонстрираха отлична защита, като дори и центърът Гоцев спаси трудна топка с плонж. Над всички беше диагоналът Николай Учиков със 17 точки. Той освен бруталните си забивания, показа че може по бразилски да отиграва топката, използвайки блока на противника.

Снимка 378630

Източник: fivb.org

Светослав Гоцев също беше великолепен. Той игра без смяна и реализира 9 точки. Сеганов често използваше много центровете и започва да демонстрира качества на универсален разпределител, какъвто нямаме от няколко години.

Николай Пенчев беше великолепен в защита и на посрещане. Той показа, че може да атакува разнообразно от различни зони. Валентин Братоев беше много стабилен в атака и заби няколко пирона в пода.

Кубинците атакуваха силно, но в тяхната половина цареше пълен хаос, когато атаките им биваха отразявани. Те не можеха да се справят с флоут сервисите на Гоцев и Пенчев. Младият им отбор може да се развие много, ако част от състезателите им не решат да останат в Европа, както често се случва.

С този успех българите си осигуриха третото място в група "D", което означава, че ако спечелят групата остават във Варна. Ако се класират на второ и трето място идват в София. по сегашния регламент мястото няма толкова голямо значение. Важни са победите, с които ще продължим напред. Това означава, че всичко е в ръцете на момчетата на Пламен Константинов.

Снимка 378631

Източник: fivb.org