Петра Квитова свали от световния връх румънката Симона Халеп. Чешката левичарка сложи край на надеждите на домакините на Australian Open Ашли Барти и премина през нея за 68 минути за крайното 6-1, 6-4. Квитова ще играе в четвъртък на полуфинал с изненадата на турнира, американката Даниел Колинс.

Даниел Колинс обърна Анастасия Павлюченкова в Мелбърн

Даниел Колинс обърна Анастасия Павлюченкова в Мелбърн

Американката надделя в края на важния втори сет

Първият сет премина скорострелно за 28 минути. След това, окуражавана от публиката Барти опита обрат, но допусна решителен пробив за 4-5.

Петра за втори път в кариерата си е на полуфинал в Мелбърн след 2012 година. Тя направи общо 25 уинъра от общо 62 точки срещу 8 уинъра от 46 точки за Барти.

"Получи се великолепен мач. Започнах добре, сервирах на ниво, направих бърз първи пробив, дръпнах в резултата и това определено ми помогна да спечеля първия сет. Във втората част тя се бори здраво, не ми даваше лесни точки и трябваше да се трудя сериозно във всяко едно разиграване до края. Успях да се измъкна в няколко критични момента и се възползвах от шанса си в края на сета", сподели Квитова.

с този успех Петра е №1 във виртуалната ранглиста на WTA. В момента четири тенисистки могат да оглавяват класацията при следващото ѝ обновяване в понеделник. Това са още Наоми Осака (Япония), Елина Свитолина (Украйна) и Каролина Плишкова (Чехия).