Международната федерация по плуване (World Aquatics) реши да позволи на руските и беларуски спортисти да участват в състезания под егидата на организацията с неутрален статут, съобщиха от централата.

Според проучване, проведено от World Aquatics, 67 процента от анкетираните подкрепят връщането на спортистите от Русия и Беларус в международни състезания, ако са изпълнени определени критерии, включително липса на подкрепа за войната срещу Украйна, както и без знамената и химните на Русия и Беларус.

"Индивидуалните неутрални спортисти ще имат право да се състезават само в турнири, където времето или резултатът се определят от представянето на един спортист. Максимум един спортист от Русия и един от Беларус на дисциплина ще бъдат допуснати до състезанията по водни спортове", се казва в изявлението на Международната федерация.

Президентът на организацията Хюсейн Ал-Мусалам обяви, че се уважават всички спортисти.

Магучих: Вън руснаци и беларуси от спорта

Магучих: Вън руснаци и беларуси от спорта

Звездата в сектора за скок на височина е бясна на МОК

"Организацията признава отдадеността, таланта на спортистите, независимо от тяхната националност. Въпреки предизвикателствата, пред които сме изправени на международната сцена, ние приемата нашата отговорност да създадем конкурентна, справедлива и приобщаваща среда за всеки участник. Бих искал да благодаря на всички, участвали в разработването на този строг и справедлив подход, за който се договорихме", каза той.

Руските плувци бяха отстранени от международни състезания след началото на войната срещу Украйна и пропуснаха последните две световни първенства.