Управителят на високопланинската база Белмекен Илиян Пищиков даде ексклузивно интервю за читателите на Gong.bg в коeто разкри любопитни подробности за живота на спортистите, които идват в базата. Той говори за условията в нея, за разликата между Белмекен и чуждестранните бази и какво може да се подобри. Пищиков обърна внимание и на изказването на Кубрат Пулев преди няколко дни, в което родният боксьор отправи сериозни критики към самата база и заяви, че някой му въздейства.

"Високопланинската спортна база постигна резултати, които са най-добри за последните 10 години. Човекодните са близо 30,000 - 29,800. От тях 17,800 са български спортисти и 11,600 бяха на чужденци от 26 националности. Тази година не ни стигат пилоните за знамената пред базата. Сложихме още пилони. Имаше моменти, в които имаше 12, 14 националности по едно и също време, като има доста нови. Белгийци за първи път идваха, Никарагуа, Венецуела, Индия, Египет. Разширяваме географията".

"Ние имаме книга за похвали и оплаквания. Досега чужденец не се е оплакал, което е за мен е най-интересното, тъй като това са страни с много по-висок стандарт от нас. Например, германското плуване са цяла зима тук. Унгарците идват и те другата седмица. Румънци идват вече четвърта година и сега са тук на лагер. Всички са доволни. Нямаме оплаквания от чужденци".

"Понеже дълги години бях треньор и имах възможност да отида в Сиера Невада в Испания мога да ви кажа, че нашата база, като условия за живот, е в пъти по-добре. Навсякъде в западните спортни бази идеята е спортистите да имат удобен креват и добра храна. Другото е да тренират. При нас в никакъв случай не мога да кажа, че всичко е идеално. Никъде няма идеално. Винаги може да се намери нещо положително и нещо отрицателно. Примерно, в Сиера Невада, няма едно дръвче. На 2300 метра е спортната база, на 8 км отдолу са хотелите и те са частни. Плащат веднъж в хотела, плащат веднъж за превоза и плащаш за тренировките. Най-силното нещо за нас, е че базата е много компактна. Трябва да я развиваме все повече и повече на базата на това предимство".

Детелин Далаклиев: НСБ "Белмекен" е нещо голямо!

Детелин Далаклиев: НСБ "Белмекен" е нещо голямо!

"Винаги ми беше мечта да дойда тук и тя се сбъдна, когато през 2001 година ме взеха за първи път в националния отбор"

"Ако ще възникне някакво оплакване, то това ще бъде от нашите спортисти. Те няма къде да отидат на такава спортна база. Примерно, много пъти сме разговаряли със състезателите по борба. Отиват в Турция в петзвездния хотел някъде, където условията са много добри обаче пътуват по един час в Измир да тренират, а там не са добри условията. Ние сме комплексно много добре и на тази височина от 2000 метра е голямо предимство. За мен е чест да работя с хората от колектива, защото са много трудолюбиви и съм сигурен, че ще постигнем още по-добри резултати".

"Българските спортисти тук се дотират. Национална спортна база е изработила неща, които, ако по принцип тръгнем точно да изчисляваме, престоя трябва да бъде много по-скъп. Чудим се как да направим така, че да се хранят качествено и количествено добре. А цените са много различни вече, непрекъснато се вдигат. Примерно, в Сиера Невада, комплексно 135 евро излиза престоя. Тук, румънците плащат по 61 евро, като са сами в стая, по единично. 55 евро плащат, ако са двама. Така че ние, като качество и цена, сме много конкурентно способни. Питал съм немските треньори по плуване. В Германия няма високопланинска база. Там примерно, в Сейнт Мориц, има само басейн. Там е 180 евро. На този височина да отидеш на басейн да плуваш и хотела става три пъти по-скъпо".

"Преди господин Манолов базата беше на минус 22 милиона лева. Сега управлението комплексно на всичките ни бази е много по-стегнато и затова постепенно излизаме на печалба".

Двама от най-добрите ни джудисти подкрепиха НСБ "Белмекен"

Двама от най-добрите ни джудисти подкрепиха НСБ "Белмекен"

Янислав Герчев и Даниел Дичев също изразиха мнение по казуса

"Винаги има какво да се подобри. Коментирали сме, писал съм и докладна. Декември месец бяха 220 души, само силови спортове. Борба бяха 128 човека, гребане, кану-каяк. На нас ни е необходимо още една силова зала и да отоплим голямата зала зимно време. Изолация да й се направи и да се отопли. Ще дойде този момент. Не може всичко наведнъж да се направи. Това е, което някои не го разбират. Много обекти са и не може така с магическа пръчка да се оправи".

"Мисля, че това не излиза само от този спортист. Мисля, че някой му въздейства, защото не може до последния момент да благодариш на майсторите готвачи. Цялото това изказване е в едно огромно противоречие. Никъде не е ял такова нещо, но в същото време продуктите не са хубави. Ако е развален доматът няма как да ти е добра салатата. Ако месото е лошо, каквото и да го направи този майстор факир да е, какъвто и да е, ние сме си патили. Преди имаше една фирма, която ни носеше продукти, на майстора му се ревеше. Сега е точно обратното. Майсторите ни са много добри, но смятам, че и продуктите. Мога да покажа за какви ябълки и портокали става въпрос, дето не са били добри. Аз присъствам на получаването на продуктите и, когато нещо не е хубаво, го връщаме веднага и до вечерта отново ни докарват по-качествена стока. Не мога да си позволя, както и готвачите, да се сготви нещо, което не е качествено, защото това е основното за един спортист. Тук, на тази база, е важно удобно да спи и да има добра храна, за да може да се готви. Последните години почнаха леко полека повечко медали да идват. Ние се радваме всички тук, защото тези хора ги обслужват, гледат ги, после медалисти стават. Сега ще дойдат жените в борбата. Взимаме им по едно цветенце, посрещаме ги както трябва, всичко е нормално".

"Това са двата месеца, в които са малко спортистите, защото зимните спортове не са свършили, а в летните има квалификации за Олимпиадата. Март месец и в бокса, борбата, джудото трябва да взимат квоти за Олимпиадата. Но от април ще имаме над 200 човека пак. Април, май, юни базата ще е претоварена, сигурен съм. Ние ще сме много натоварени", заяви Илиян Пищиков.

Ивайло Иванов: Белмекен е място за подготовка, а не спа център

Ивайло Иванов: Белмекен е място за подготовка, а не спа център

"От години ние я посещаваме и сме изключително доволни"