Три града засега имат желание да бъдат обявени за кандидат-домакини за Зимните олимпийски игри през 2018 година, съобщиха от Международния олимпийски комитет. Това са Анеси (Франция), Мюнхен (Германия) и Пьонгчанг (Южна Корея). Четири години по-рано бялата Олимпиада ще се проведе в Сочи, Русия.

Заради принципа на ротация на континентите това намалява сериозно шансовете на Мюнхен и Анеси. За Пьонгчанг това ще бъде трети опит да получи домакинството на най-големия форум. Градът се провали в желанието си да вземе игрите през 2010-а и 2014-а.

Крайният срок за подаване на кандидатурите в МОК бе 15 октомври, а следващата стъпка е на 15 март 2010 година, когато кандидатите трябва да отговорят на въпроси на МОК. Техните отговори ще бъдат проучени и след това през юни, Изпълкомът на МОК ще избере актуалните кандидат-домакините на Игрите през 2018 година.

На 11 януари 2011 година кандидатурите ще бъдат подадени официално в МОК, а след това ще бъде направена подробна оценка. На 6 юни 2011 година комисията по оценяване ще представи публичен доклад, а един месец по-късно, на сесията на МОК в Дърбан, ЮАР, на 6 юли 2011 година ще бъде избран градът-домакин.