Матео Тозато донесе първата победа в сегашното издание на Тур дьо Франс на отбора си Куик Степ и на Италия. Той бе най-бърз в 18-ия етап, 197 километра от Морзен до Макон.

Тозато, представител на малка групичка бегълци, спечели финалния спринт срещу сънародника си Кристиан Морени. Трети е германецът Рони Шолц.

В челото размествания няма и жълтата фланелка остава за испанеца Оскар Перейро, който е с аванс от 12 секунди пред сънародника си Карлос Састре и от 30 секунди пред американския фаворит Флойд Лендис.

Тозато, с розовото трико на лидер във временното подреждане на Джиро д'Италия за три дни през 2000 година, успя да компенсира отбора си с победа в отсъствието на лидера Том Боонен от Белгия. Той се отказа в 15-ия етап след като не успя да спечели нито един етап.

Трикратният световен шампион Оскар Фрейре от Испания не стартира, тъй като е твърде изтощен от трите жестоки етапа в Алпите.

При това положение зелената фланелка за най-активен колоездач и най-добър спринтьор ще бъде за австралиеца Роби Макюън, тъй като вторият Ерик Цабел от Германия е на 80 точки зад него. Макюън я спечели също през 2002 и 2004 година.

Датчанинът Микаел Расмусен е най-вероятният носител на трикото при катерачите. Той има недостижим аванс от 32 точки през Лендис и може да сдаде фланелката само, ако падне и не завърши.

Резултати от 18-ия етап от колоездачната Обиколка на Франция, 197 километра от Морзен до Макон:             
1.  Матео Тозато (Италия) Куик-Степ - 4:16:15 часа
2.  Кристиан Морени (Италия) Кофидис - същото време        
3.  Рони Шолц (Германия) Герлощайнер - + 2 секунди         
4.  Мануел Кинциато (Италия) Ликигас - + 47 секунди      
5.  Себастиан Ино (Франция) Креди Агрикол - + 1:03 минути
6.  Жером Пино (Франция) Буге Телеком - същото време         

Генерално класиране след 18-ия етап:
1.  Оскар Перейро (Испания) Кез д'Епарн - 84:33:04 часа
2.  Карлос Састре (Испания) Тийм КСК - + 12 секунди   
3.  Флойд Лендис (САЩ) Фонак - + 30 секунди          
4.  Андреас Кльоден (Германия) T-Mobile - + 2:32 минути
5.  Кейдъл Евънс (Австралия) Давитамон-Лото - + 3:11 минути
6.  Денис Меншов (Русия) Рабобанк - + 4:17 минути