Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах пристигна тази вечер на тридневно посещение в България. На Аерогара София германецът бе посрещнат от Стефка Костадинова със сърдечно "Добре дошъл", след което двамата разговаряха накратко.

Това е първа визита на Томас Бах в България в качеството му на президент на Международния олимпийски комитет. В състава на делегацията са още г-н Майкъл Ноел - директор "Връзки с медиите" на МОК, г-жа Марина Барамиа - директор "Протокол" и личен асистент на президента, г-жа Памела Випонд - зам.-директор "Връзки с НОК и Олимпийска солидарност" и г-н Грег Мартин - медиен координатор, а утре към тях ще се присъедини и г-н Кит МакКонъл - спортен директор на МОК.

"Радостен съм, че съм в България, страната, която в момента е домакин на три световни първенства - по волейбол, художествена гимнастика и гребане. Това говори за високата класа на България в спорта и за реномето на отличен домакин, което сте си извоювали през годините. Искам да видя и да получа директни впечатления какво се случва в българския спорт и какво ще е бъдещето на българския спорт. Вярвам, че той ще има успехи, силни постижения и велики личности, като тази до мен - световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова. В близките дни заедно с хората от моята делегация ще имаме много срещи и разговори в България и се надявам, че те ще бъдат взаимно полезни," бяха първите думи на президента на МОК пред медиите при излизане от Аерогарата.

Боряна Калейн завърши шеста във финала на лента на Световното

Боряна Калейн завърши шеста във финала на лента на Световното

Грацията ни получи оценка 17.100

Програмата на посещението предвижда утре сутринта срещи на Томас Бах с министър-председателя на Република България Бойко Борисов, с министъра на младежта и спорта Красен Кралев и с ректора на НСА проф. Пенчо Гешев. В 11.30 ч. в сградата на НСА е предвидена церемонията по удостояване на президента на МОК с почетното звание Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия "Васил Левски", след което г-н Бах ще представи публична лекция на тема "Олимпийското движение и ролята на спорта в съвременното общество". Томас Бах ще бъде третият президент на МОК, удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на НСА, след Хуан Антонио Самаранч (1998) и Жак Рох (2009).

След това президентът на МОК ще има работен обяд със Стефка Костадинова, а в 17 ч. видният гост ще се срещне с български олимпийски шампиони и медалисти в Национална художествена галерия "Двореца", където ще разгледа и изложбената колекция на Боян Радев. Час по-късно Томас Бах ще бъде официален гост на Световното първенство по художествена гимнастика в зала Арена Армеец, след което му предстои вечеря с президента на Международната федерация по гимнастика (FIG) Моринари Ватанабе.

В съботния ден Томас Бах и придружаващите го лица ще посетят Световното първенство по гребане в Пловдив, където е предвидена и среща с президента на Република България Румен Радев, след което в късния следобед делегацията на МОК ще отпътува през Мюнхен за Лозана.