Отборът на СКР "Стара Загора" сензационно спечели третото място на световното клубно първенство по спортен риболов на плувка в Хърватия. На канала в град Прелог "беройците", както е известен тимът в риболовните среди, грабнаха бронзовите медали в много оспорвана надпревара с още 29 клубни състава от цял свят.

"Още не мога да повярвам, че това се случи!", заяви лидерът на СКР "Стара Загора" Калин Митранов. За шампионата той състави хитра тактика с ловене на дребни уклеи на къса дистанция. Това се оказа отлично хрумване, и заралии се качиха на подиума на победителите заедно със световните шампиони "Тийм Босна и Херцеговина" и вторите от "Дренан" (Англия). Зад нашите в класирането останаха представителите на всички световни сили в този спорт - Италия, Унгария, Франция, Холандия, Белгия и др.

"Момчетата ловиха чудесно, и заслужено стигнаха до този голям успех. Поздравяваме риболовна България и град Стара Загора за това наистина изумително постижение", каза капитанът на нашите Ивайло Христов, който заедно с отговорника по риболова на езеро "Загорка" Александър Мечев даваше инструкции на състезателите.

Заралии, които са шампиони на България за 2019 г., тръгнаха добре още в първия състезателен ден в събота, и вървяха девети във временното класиране. Калин Митранов дори спечели секторна победа с 5.6 кг уклейки. Съдията зад него се видя в чудо, тъй като по регламент трябваше да записва всяка уловена риба, но мястото му свърши още след първите два часа. Силно се представиха и останалите състезатели - Олег Димитров, Светослав Петров, Валентин Тотев и привлечения специално за световното първенство ветеран Румен Витков - Монтанеца. Във втория ден старозагорци ловиха още по-силно със същата тактика, и така стигнаха до бронзовите медали.

"Благодарим на кмета на Стара Загора г-н Живко Тодоров и на спонсорите ни от "Сенсас". Без тяхната подкрепа това нямаше да се случи", каза още Калин Митранов - ветеран с 30-годишен стаж по състезанията, многократен отборен и индивидуален шампион на България.

Председателят на БФРС Георги Михайлов добави, че това е един от най-големите успехи в цялата история на спортния риболов в България. "Момчетата от СКР "Стара Загора" направиха истински подвиг. Ако трябва да сравняваме с футбола, това е все едно националния отбор на България да стане трети в света, или "Берое" да играе най-малкото на полуфинал в Шампионската лига. Постижението е огромно, поздравяваме целия отбор за успеха!", каза Михайлов. В спортния риболов на плувка, който е и най-конкурентния, България досега има едно второ място в отборното класиране на световното първенство в далечната 1976 г., както и бронзов медал индивидуално на Румен Витков от 2009 г.

Президентът на световната федерация по спортен риболов Клаудио Матеоли специално поздрави нашите момчета за отличното класиране. "Много се радвам, че представителите на България влязоха сред трите най-силни риболовни клубове в света" - това е заявил италианецът пред делегата на СКР "Стара Загора" Гергана Атанасова и останалите от българската група в Хърватия.

През последните години България се утвърди като важна страна в състезателния риболов, тъй като всяка година в у нас се провеждат световни първенства в отделните дисциплини. След шампионата по плувка на канала в Пловдив през 2016 г., у нас тази зима на язовир "Широка поляна" се проведе световното по риболов на лед. В края на септември град Девин ще бъде домакин на световното клубно първенство по улов на пъстърва, а догодина отново Пловдив ще приеме клубният шампионат по риболов с фидер.

Българите осми на най-екстремното световно първенство по риболов в лед

Българите осми на най-екстремното световно първенство по риболов в лед

Литва спечели двете титли в ледените води на язовир "Батак"