Българският национален отбор се класира на осмо място на световното първенство по риболов на лед, което се проведе през уикенда на язовир "Широка поляна" до Батак. Абсолютни шампиони станаха риболовците на Литва, които спечелиха и двете титли.

В отборното класиране литовците станаха първи, пред Беларус и Украйна. Златен медал индивидуално спечели 52-годишният ветеран от Литва Гинтас Балчевичус, следван от финландеца Анти Силанпаа и още един литовец - Мариус Ясиаускас.

Шампионатът ще остане в историята като най-екстремният за всички времена. Провеждането му съвпадна с бедственото положение в региона заради снежната буря. Около "Широка поляна" имаше паднали дървета по пътя, които спряха тока, преспи повече от метър и затруднено движение.

Снимка 402964

Източник: Фейсбук

Въпреки това повече от 150 състезатели и треньори от 15 страни се добраха дотам от Батак, чиято община хвърли много сили и техника да разчисти пътищата, а след това влязоха на леда. Там ситуацията беше още по-тежка, тъй като отгоре имаше близо половин метър снежна киша и вода.

Мокри до кости и газещи до колене, рибарите ловиха костури и бабушки, за да определят новия световен шампион. Литовецът Балчевичус грабна титлата с 3.203 кг улов за двата състезателни дни. Победата му в подобна напреднала възраст беше определена като голяма сензация.

От българските състезатели най-високо се класира шампионът ни Славчо Лазаров - 19-ти.

Тимът ни се представи отлично, като поставената задача беше да се класира в първата осмица.