Сноубайк - най-новата дисциплина в колоезденето, ще направи своя официален световен дебют по време на Витоша зимен фест тази събота пред х. Алеко. Седмото издание на инициираната от "София - европейска столица на спорта" проява отново е посветено на Световния ден на снега и включва още надпревари по алпийски ски, ски-алпинизъм, спускане с шейни, спринтово ски-бягане, забавни игри, бой със снежни топки, конкурси за направа на снежни фигури, търсене на съкровища в снега и др.

Фестивалът е новатор в провеждането на спускане за време по сняг с колела, но сега за първи път то ще бъде вече с официалното наименование "Сноубайк". Наред с това, надпреварата е валидна за Държавно първенство и ще определи националните шампиони. Тъй като дисциплината е съвсем нова и наскоро утвърдена от международните структури, на практика състезанията на Витоша и държавното първенство на Франция се явяват първите в света, организирани и официално приети в календара на Световния колоездачен съюз.

Спускането с велосипеди по сняг за време ще се организира за шести в рамките на Витоша зимен фест, но за първи път ще е с международно участие, тъй като вече има записани чужденци. На 22 януари шоуто в планината ще започне точно в 11.30 ч. със старт на плаца пред х. Алеко, трасето с впечатляваща денивелация е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на бившия Романски лифт. Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение по време на атрактивното състезание. "По трасето ще бъдат оформени два или три скока и няколко препятствия за повече атракции и екшън," разкрива Ема Паунова, представител на организаторите и уточни, че тази зима поради специфичната обстановка участниците ще спазват всички здравни мерки и бройката им ще бъде ограничена на 60.

Столична община и "София - евростолица на спорта" организират този спортен празник за седма поредна зима, като целта е да излязат повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Поканени за участие са всички, които обичат Витоша и спорта, много забава ще има след 11 ч. и на първата на Витоша "Шейни зона", която работи на пълни обороти за втора поредна година.

Над плаца пред х. Алеко ще бъде нареден 100-метров слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като победителят във всяка двойка ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. За поредна зима в празника на "София - евростолица на спорта" активно се включва "Сдружението на витошките ски и сноуборд училища". Тази година ски-бягането отново ще бъде по атрактивното трасе около хижа "Алеко". Така най-добрите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многобройна публика. Надпреварата е в дисциплината спринт с елиминации. Стартът на състезанието по ски-алпинизъм ще бъде в 9.45 ч. на плаца пред хижа Алеко. Организаторите ще уточняват до последно маршрута съобразно снежните и метео условия.

Програмата за Феста в събота предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. Наред с надпреварата по ски-бягане, всеки ще може да получи първи уроци и да пробва безплатно "писалките". Фестът включва още планинарски песни на импровизираната сцена, забавни игри и викторини с награди, весели надпревари и конкурси, бой със снежни топки и др. За децата ще се грижат професионални аниматори, ще има и "търсене на съкровища в снега".

Организатори на Зимния фест, наред с Фондация "София - Европейска столица на спорта" и Столична Община, са Българска федерация по ски, Витоша ски АД, Сдружение "Маратон", Консепт криейтив, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Ски-клуб "Александър логистик", Сдружение на "Витошки ски и сноуборд училища и клубове", от тази година с подкрепа се включва и Декатлон.

Програма:

9.00 - 10.45 ч. Последни записвания (съобразно Наредбите) - пред х.

Алеко

9.45 - 12.00 ч. Ски-алпинизъм

11.00 - 12.00 ч. Алпийски ски - слалом

11.00 - 12.00 ч. Състезания с шейни (в зоната)

11.30 - 12.15 ч. Спускане с колела по сняг

12.15 - 12.45 ч. Ски-бягане - спринт

13.00 - 13.15 ч. Награждаване на призьори и закриване

Военни доставиха агрегат до спортната база на Белмекен

Военни доставиха агрегат до спортната база на Белмекен

Изпълнената логистична задача е по искане на министъра на младежта и спорта Радостин Василев