Българската федерация по фехтовка (БФФ) е поредната спортна организация у нас, която е на път да се самоунищожи с вътрешни интриги, алармира "Сега". Разцеплението вече е започнало и по всичко изглежда като необратим процес, от който отново ще пострада единствено спортът - в случая един от най-аристократичните в света.

На проведено във вторник извънредно заседание на УС на БФФ от федерацията са изключени 10 клуба - "Железник" (СтЗ), "Виа Понтика" (Поморие), "Корсар" (Бс), "Маркели" (Карнобат), "Ангард" (Сф), "Тамплиер" (Сф), "Хан Аспарух" (НЗ), "Олимпик" (Сф), "Свечников" (Сф) и "Левски" (Сф).

Решението е взето единодушно от присъствалите петима от общо седем членове на УС - председателя Величка Христева, Стоил Моллов, Детелина Желязкова, Бойко Ватев и Димитър Стоянов. В заседанието не са участвали Сиран Доганян и Симеон Монев, който е председател на "Левски" и твърди, че изобщо не е бил уведомен за сбирката.

Подложени на гласуване са били и други три клуба - "Несебър", "Диневи фехтовка" (Св. Влас) и "Волов" (Шн), но предложението за тяхното изключване е отхвърлено с един глас "против", провалил необходимото мнозинство от 2/3 за вземане на решения в УС.

Всички потърпевши клубове са предложени за най-тежкото наказание от президента на БФФ Величка Христева, която изтъква като мотив "последователна и умишлена злоупотреба с права като членове на БФФ" от тяхна страна, както и поредица техни действия, "целящи дискредитиране на федерацията и възпрепятстване на нейната дейност". Като допълнителен аргумент Христева изтъква факта, че България е била лишена от повереното й домакинство на световното първенство за мъже и жени през 2014 г. заради "непремерените и незаконни действия на клубовете".

В основата на всички скандали всъщност стои проведено на 11 юни 2013 г. Общо събрание на БФФ. На него е избрано ново ръководство с председател Петър Делчев, получил подкрепата на 30 от общо 35 делегати.

Заради внесена жалба от страна на "Дипломат" (Сф) относно легитимността на събранието обаче новата управа не е получила съдебна регистрация и до ден днешен. Затова пък на проведеното във вторник заседание на УС е свикано ново Общо събрание, което трябва да се проведе на 23 януари 2014 г. в София.

А за днес е насрочена пресконференция, на която засегнатите от безвластието 10 изключени клуба ще обявят своята позиция по тъжната за фехтовката тема.