Министърът на младежта и спорта в служебното правителство Даниела Дашева прие посланика на Република Индонезия в България Н.Пр. Сри Астари Расджид и първия секретар по социално-културните дейности в посолството Нурул Софиа. Двете страни изразиха желание да си сътрудничат в сферата на младежта и спорта и да активизират работата по подписания през 2014 Меморандум за сътрудничество между двете страни. Първата стъпка в тази насока е сътрудничество и обмен на опит между треньори в традиционните за Индонезия и България спортове, както и участия на експерти в организацията на научно-образователни прояви.

"Използвам случая чрез Вас да отправя покана за посещение към министъра на младежта и спорта на Индонезия," каза проф. Дашева.

Министър Даниела Дашева откри „Пролетни спортни игри '2017“

Министър Дашева откри „Пролетни спортни игри '2017“

Инициативата е на Университета по хранителни технологии - Пловдив

В края на годината Министерството на младежта и спорта ще организира международна конференция, свързана с допинга в спорта, а това също ще е отлична възможност специалисти от Индонезия да посетят България.

"Измина точно една година откакто съм в България и активизирах дейности в сферата на културата. Имам желание да си сътрудничим с България и в други области. Доскоро в Индонезия работеха български треньори по футбол, сега разчитаме на специалисти по борба, но ни трябват още български експерти, които да предадат опита си у нас," каза Н.Пр. Сри Астари Расджид.

Н.Пр. Расджид поиска от министър Дашева съдействие за обмен на студенти и преподаватели между Националната спортна академия "Васил Левски" и Държавния университет на Джакарта. Посланикът на Индонезия предложи да бъдат подготвени проекти и за обмен на младежки групи.

"Добре е ученици и студенти от Индонезия да учат в България, да отсядат в български семейства, за да се запознаят с културата и традициите ви. Надяваме се да осъществим и съвместни проекти по програмата "Еразъм+" и да разширим програмата ни за отпускане на стипендии на българи за обучение в Индонезия," каза Н.Пр. Расджид. Двете страни възнамеряват да подпишат договор за стимулиране на двустранните взаимоотношения.

Посланикът на Индонезия предложи Министерство на младежта и спорта да се включи в Азиатския фестивал, който ще се проведе през втората половина на годината в Борисовата градина и във Фестивала на Индонезия, домакин на който ще е "Квадрат 500". Двата фестивала са отлична възможност да се популяризират традиционните азиатски спортове в България.