Министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева даде началото на ежегодните "Пролетни спортни игри" на Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Събитието се организира за трета поредна година от студентския съвет на висшето учебно заведение с подкрепата на академичното ръководство. В спортните надпревари, които продължават до 6 април т.г. ще вземат участие над 200 студенти в 9 вида спорт - футбол, волейбол, баскетбол, силов трибой, бадминтон, тенис на маса, канадска борба, шах и табла.

Снимка 282069

Източник: ММС

"Радвам се, че в България има ректори на университети, които подкрепят инициативата на студентите, особено по отношение на спортните дейности", заяви при откриването на игрите проф. Дашева. Тя сподели надеждата си, че ще има повече университети, които ще последват примера на УХТ, защото спортът е едно от основните средства за формиране на характера на младите хора. "Спортът дава възможност да изявите емоции, да изграждате колективизъм. На спорта трябва да се обръща внимание, за да има той своето подобаващо място сред студентите и младите хора. Пожелавам на всички отбори успех в месеца на спортни надпревари и нека най-добрите победят в духа на честната игра", допълни министър Дашева.

Снимка 282068

Източник: ММС

Ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Кольо Динков благодари за подкрепата и изрази надежда, че студентската инициатива ще продължава да се развива и ще намира все повече съмишленици. "Щастлив съм, че наред с изявите на студентите в областта на образованието и науката намираме сили и желание да отделим внимание и за спорта. Съчетавайки всичко това ние ще успеем да изградим хора, които в утрешния ден ще градят просперитета на нашата държава", поздрави присъстващите проф. Динков.

Министър Дашева разгледа и спортната база, която вече е собственост на Университета и се ползва безплатно от студентите и представителните им отбори. Тя е ситуирана на Гребния канал в града, а академичното ръководство има планове не само за нейната поддръжка, а и за осъвременяването й.

Министър Дашева връчи на Ина Ананиева наградата „Достойни българи“

Министър Дашева връчи на Ина Ананиева наградата „Достойни българи“

Надя Обретенова и Благой Цицелков също с награди

Заместник-кметът на Пловдив - Георги Титюков, който също бе гост на събитието показа на проф. Дашева младежкия център, създаден със средства по Норвежката програма и подкрепата на общината. В него младите хора в града и неправителствените младежки организации разполагат с многофункционално спортно игрище, интерактивен образователен център, конферентна и компютърна зала, 3 учебни зали и библиотека. Георги Титюков сподели, че след приключване срока на проекта центърът ще продължи да съществува като "Общинско предприятие младежки център", за да могат младите хора на Пловдив да участват с проекти и да бъдат подкрепяни от общината.

По-късно през деня по покана на Тодор Гергов, председател на Българската федерация по конен спорт, министър Дашева посети конната база в с. Ягодово, където се запозна с условията за спортно-тренировъчен процес и организиране на състезания по обездка и паркур.