Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе среща с посланика на Япония Н.Пр. Хироши Нарахира. Двамата обсъдиха традиционно добрите отношения между България и Япония в сферата на спорта и програмата Host Town.

През 2016 г. беше подписано споразумение между ММС и японското министерство на образованието, културата, спорта, науката и технологиите за съвместна дейност. На база това споразумение и специална програма на японското правителство през последните години няколко общини в страната приеха за подготовка български състезатели от различни спортове.

"Нашите атлети са изключително доволни от подготовката в Япония. Те усещат подкрепата на местните жители и установяват много силна връзка с тях. Вече нямат търпение да участват на Олимпийските игри в Токио догодина", заяви министър Кралев.

Красен Кралев разказа на Нарахира за впечатленията си от посещението му в Япония през 2016 г., където бе подписано споразумението за сътрудничество в сферата на спорта между двете държави. Тогава спортният министър връчи купата на българското правителство на победителя от ежегодния турнир по сумо в Токио. Хироши Нарахира сподели, че е запознат с успехите на най-изявените български състезатели в традиционния за Япония спорт - Калоян Махлянов - Котоошу и Даниел Иванов - Аоияма.

Красен Кралев: Феновете показаха отговорно поведение, бяха с маски и спазваха дистанция

Красен Кралев: Феновете показаха отговорно поведение, бяха с маски и спазваха дистанция

Министърът на спорта изгледа мача за Суперкупата на България по волейбол

По време на срещата двамата обсъдиха и предстоящия тенис турнир от категория 250 на ATP - Sofia Open 2020 (7-14 ноември), в който участие ще вземе японската звезда Кей Нишикори. Министър Кралев отправи покана към Нарахира да подкрепи от трибуните Нишикори в срещите му в българската столица.

През 2019 г. България и Япония отбелязаха троен юбилей в двустранните си отношения - 110 години от началото на официалните двустранни контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от възстановяването им.

Посланикът на Япония Хироши Нарахира изрази увереност, че доброто сътрудничество между двете държави ще продължи и подари на министър Кралев традиционно японско ветрило и гравирана чаша в знак на признателност. От своя страна Кралев връчи на Нарахира книгата "България на Олимп", която събира всички български триумфи на Олимпийски игри.

Министър Кралев: Доволен съм от това, което виждаме като организация и интерес към маратона

Министър Кралев: Доволен съм от това, което виждаме като организация и интерес към маратона

Връчи венеца на победители на победителя при мъжете в софийския маратон