Българинът Калоян Махлянов-Котоошу получи днес в официалната резиденция на министър-председателя на Япония Джуничиро Коидзуми церемониална престилка (kesho-mawashi) от името на Европейския съюз.

Престилката бе връчена на нашия сумист лично от председателя на Европейския парламент Жозе Мануел Барозу, който е в Япония за участие в срещата на върха Япония – ЕС, в присъствието на японския премиер Коидзуми, австрийския канцлер Волфганг Шусел - в качеството на настоящ председател на Европейския съвет, върховния представител по външната политика и сигурността на ЕС Хавиер Солана и еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

На церемонията присъстваха още японският министър на външните работи Таро Асо, посланикът на ЕК в Япония Бернхард Цептер и българският посланик Благовест Сендов.

В приветствие към присъстващите на церемонията председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу обяви българския състезател за посланик на добра воля на Европейския съюз в Япония.

Той заяви, че като гражданин на страна, която предстои да стане член на ЕС, Котоошу трябва да се гордее с това звание.

Европейският съюз връчва церемониалната престилка на българина в знак на признание за успехите му в японския национален спорт сумо и като символ на приятелството и развитието на отношенията в областта на културата и спорта между Европа и Япония.

Дизайнът на престилката е избран с конкурс, в който са взели участие над 200 предложения от цял свят.

Победители в конкурса са японците Юя Фуджино от Токио и Кенджи Фуджики от префектура Гифу.