Китай очаквано спечели първия златен медал на турнира по скокове във вода от програмата на Световното първенство по плувни спортове в Мелбърн (Австралия).

Цин Кай и Ван Фън станаха световни шампиони в синхронните скокове от триметров трамплин при мъжете с 458.76 точки. Втори останаха канадците Александър Деспатие и Артуро Миранда с 418.92 точки. Трети са олимпийските вицешампиони от Германия Тобиас Шеленберг и Андреас Велс с 414.54.

Началото на финала в дисциплината бе отложено за 25 минути заради токов удар, който предизвика спиране на осветлението в комплекса.

В синхронните скокове от 10-метров трамплин при жените първи също са представителките на Китай. Ия Тонг и Чън Роулин грабнаха златото с резултат 361.32 точки, втори са австралийките Брайони Коул и Мелиса Ву с 324 точки, а германките Анет Гам и Нора Субшински са трети с 306.63.

Рускинята Наталия Ишченко победи в техническата програма на соло в синхронното плуване. Ишченко, световна вицешампионка от Монреал 2005, този път успя да се изкачи най-високо на почетната стълбичка, като постигна резултат 99.000 точки. След себе си тя остави испанката Хема Менгуал Сивил и японката Сао Арада.