Мъжкият национален отбор на България по хокей на лед ще вземе участие на световното първенство в група "В-2" в Мексико. Първенството ще се проведе в столицата Мексико Сити от 11-и до 17-и април, а съперници са съставът на домакините, Австралия, Испания, Белгия и Турция. Българските национали заминават на 10-и април в 6 часа сутринта с полет през Франкфурт.

Старши треньорът на отбора Георги Миланов и неговият помощник Атанас Димитров ще разчитат на 20 хокеисти, от които 17 са полеви играчи, а трима от тях са вратари. Гръбнакът на отбора е съставен изцяло от хокеисти на шампиона Славия, като само третият вратар е от ЦСКА.

"Предстоят много тежки битки срещу силни противници. Момчетата са подготвени и пределно амбицирани да се представят достойно и да реализират поставената цел пред отбора. Реално трябва да очакваме победи срещу Турция и Мексико, които са на нашето ниво. Ще се борим за добро представяне срещу Испания и Белгия, докато срещу Австралия шансовете са минимални. Те са основен фаворит и най-силен отбор в групата. Притеснява ме фактът, че ще пристигнем малко преди началото на първия мач и няма да проведем нито една тренировка. Обезпокоен съм от това, че първенството ще се проведе на 2100 метра надморска височина", заяви Миланов.

В българския състав има и две сериозни попълнения от чужбина. Единият от тях е вторият вратар Тодор Петков, който е играч на Шериф Монреал (Канада), а другият - нападателят Алексей Йотов, който играе във Витяз Чехов (Русия). Двама от най-опитните български хокеисти преустановиха участие в националния отбор. Това са Стоян Бъчваров и Пламен Веселинов.

Тяхното отсъствие ще отслаби значително българския състав, защото Миланов ще има проблеми с намирането на техни заместници. В българския отбор има и двама натурализирани руснаци - Станислав Мухачов и Роман Моргунов. Целта пред отбора е запазване на мястото в групата, което означава постигане на минимум една победа срещу националните състави на Австралия, Испания, Белгия, Турция и Мексико.

Програма на българския национален отбор по хокей на лед:

12-и април, 00:30 часа: България - Турция

12-и април, 21:00 часа: България - Австралия

15-и април, 00:30 часа: България - Испания

16-и април, 21:00 часа: България - Белгия

18-и април, 04:00 часа: България - Мексико