Националният отбор на България триумфира като световен шампион по спортен риболов на пъстърва с изкуствени примамки. Рибарският мондиал се проведе на река Въча близо до родопския град Девин с участието на отбори от 17 държави. След нашите на подиума се качиха чехите и италианците. Освен златните медали в отборното класиране, българският състезател Тодор Костадинов стана световен шампион в индивидуалното класиране. На второ място завърши друг българин - ЛюсиДремалов, трети стана италианецът Давиде Недроти.

Снимка 618277

Източник: Фейсбук

За двата състезателни дни българските състезатели уловиха общо 368 пъстърви, най-много от всички отбори. Нашите излязоха на Въча предвождани от капитана Георги Гетов (КСР "Михалково"), в състава бяха още Тодор Костадинов ("Фиш 24"), ЛюсиДремалов ("ФишингЗоун") и Стефан Йорданов ("МФ Такъл"). И четиримата се оказа отлично подготвени в риболова на балканска пъстърва с блесна, воблер и силикон. С две секторни победи още в първия манш в събота и уловени 146 риби нашите оглавиха класирането. Във втория състезателен ден съставите на Чехия и Италия се опитаха да атакуват титлата, но българите отново показаха най-майсторския улов и отнесоха конкуренцията със смайваща разлика в точките. Тодор Костадинов грабна световната титла по изключително драматичен начин, с две уловени пъстърви в последната минута на състезанието.

Снимка 618276

Източник: Фейсбук

За световното първенство Въча беше зарибена с един тон пъстърва. Реката беше разделена на четири сектора, като във всеки от тях ловеше по един състезател от всяка от участващите нации. Стотиците зрители станаха свидетели на вероятно най-атрактивното състезание по спортен риболов, провеждано някога у нас. Риболовът беше изключително динамичен, с много движение на състезателите по брега на Въча. Пъстървите бяха много борбени, при изваждането им скачаха над водата и нерядко успяваха да се откачат от куките, които по регламент са без контри. Всеки от риболовците беше длъжен да пусне обратно уловената риба във водата.

Снимка 618275

Източник: Фейсбук

Президентът на световната федерация по спортен риболов ФИПС проф. УгоКлаудиоМатеоли благодари на Българската федерация по риболовни спортове и община Девин за отличната организация на световното първенство. "Бил съм на шест световни първенства във вашия град, и винаги са се получавали много силни състезания. Сега бяха уловени над 3500 пъстърви, което е внушителен резултат", заяви Матеоли на церемонията по награждаването, която се проведе в центъра на Девин.

Президентът на БФРС Георги Михайлов, който хвърли много усилия в провеждането на шампионата, добави: "Изключително сме щастливи от огромния успех. Всички мечтаехме за тази шампионска титла, но не вярвахме, че може да бъде извоювана по толкова категоричен начин". Той похвали и отличната работа на треньорския екип, който включваше родопските асове на риболова Любомир Бояджиев и Евгений Бон, старозагорецът Петко Иванов, майсторите на изкуствени примамки за риболов Петър Лаков и Янко Алексиев, както и младия специалист от София Боян Ярков. Кметът на Девин Здравко Иванов пък предрече титлата на нашите в речта си още при откриването на световното първенство, и прогнозата му се оказа вярна.

За българските майстори в улова на пъстърва със спининг това е най-големият успех за всички времена. Дотук нашите имаха спечелени три бронзови медала отборно, една вицешампионска титла на Георги Гетов индивидуално и трето място на Тодор Костадинов. Гетов и Костадинов влизат в топ 5 на световната ранглиста на ФИПС.

Жесток скандал разтресе спортния риболов

Жесток скандал разтресе спортния риболов

Двама мошеници влизат в затвора, пъхали тежести в рибите