Състезателите на България заеха второто място в класирането по нации на 27-ото световно първенство по риболов на пъстърва с жива стръв, което се проведе на река Въча в град Девин. Пет клуба от Италия, пет от Франция, един от Хърватия и три наши отбора участваха във финалите на шампионата. Те уловиха общо 3463 пъстърви, което е и рекорд за турнирите досега.

България в топ 10 на световното първенство по риболов

България в топ 10 на световното първенство по риболов

Вижте подробности

В класирането по клубове челната тройка беше окупирана от италианците. Световни шампиони станаха риболовците от "Вале Сан Мартино" от Бергамо, следвани от "Вале Иманя" и "Пескатори Монтело". В индивидуалното класиране титлата за шести път спечели италианецът Масимилиано Коломбо от "Вале Сан Мартино". Италианците станаха и първи по нации, а представителите на България се пребориха за второто място с французите.

Първенството беше изключително зрелищно, а стотици зрители от региона дойдоха на реката, за да гледат как ловят най-големите майстори на пъстървата. Италианците, които са притежатели на всичките 27 титли до момента, отново се изявиха като голяма сила. За всеки рунд от по 45 минути някои от тях успяха да извадят повече от 30 риби. И то при положение, че според регламента след всяка уловена пъстърва трябва да отрежат куката в устата й, да пуснат рибата обратно във водата, и да вържат нова кука. За да става всичко по-бързо, някои състезатели направо късаха кордата със зъби, вместо да ползват ножици.

Снимка 445430

Източник: Фейсбук

"Българските пъстърви се оказаха много борбени, отлични за състезание. Рибите бяха с тегло около 200 грама, и за бързото им улавяне и връщане в реката се изискваха много умения. Поздравявам организаторите, те се бяха подготвили както трябва за това първенство", заяви световният шампион Масимилиано Коломбо. За него това е трета титла, спечелена у нас, след световните първенства в Девин през 2002 и 2005 г.

От българските риболовци най-силно се представи 24-годишният Христо Пейков от състава на ЛРД "Девин", завършил 13-ти в индивидуалното класиране с 85 извадени пъстърви. При клубовете най-добре завърши представителният тим на България - шести след петте италиански отбора.

В риболова имаше много адреналин, тъй като освен пуснатите за състезанието 3000 пъстърви кълвяха и местни, трофейни риби. Изваждането им беше голяма атракция, а зрителите със затаен дъх гледаха улавянето им. Огромна балканска пъстърва, изплувала от един от вировете на Въча, строши на две въдицата на французина Жюлиен Рожо-Диас. Имаше и куриозна ситуация, при която една риба успя да налапа едновременно куките на двама състезатели, ловящи един до друг. Според регламента, тази пъстърва не беше зачетена.

Снимка 445427

Източник: Фейсбук

"Благодаря на Българската федерация по риболовни спортове, че за пореден път организира отлично световното първенство в пъстървовите дисциплини. Състезанието премина отлично, феърплеят също беше на ниво", заяви след награждаването на победителите преидентът на световната федерация по риболовни спортове ФИПС Клаудио Матеоли. Той изказа специална благодарност на учениците от гимназия "Христо Ботев" в Девин, които се включиха в световното първенство като контрольори зад всеки един от състезателите. Гимназистите даваха билетчета за всяка уловена риба и следяха за спазването на правилника.

През 2020 г. България отново ще бъде домакин на световното първенство, само че в дисциплината по риболов на фидер. Шампионатът ще се проведе на 30 и 31 май на гребния канал в Пловдив.

Снимка 445428

Източник: Фейсбук