Националният отбор на България се представи чудесно на световното първенство по риболов на плувка за нации. На канала в сръбския град Нови Сад нашите момчета се класираха на десето място, което е и едно от най-сполучливите ни представяния до момента в тази дисциплина.

Световен шампион стана съставът на Франция, следван от Италия и Унгария. Като индивидуален първенец завърши хърватинът Алан Перко, а на второ и трето място се класираха французите Алекс Коден и Максим Дюшен.

Решаваща за класирането на нашите в топ 10 стана сполучливата отборна тактика, разработена от капитаните Калин Запрянов и Георги Георгиев в тренировъчните дни преди турнира. Българският тим беше съставен от републиканския ни шампион Димитър Димитров, Славчо Петров, Аркади Райчин, Мирослав Димитров и Христо Лесев. Най-добре се представиха Славчо Петров и Аркади Райчин, с по едно трето и едно пето място в секторите си в двата състезателни дни. Останалите момчета също ловиха добре, и спомогнаха България да завърши на десето място от общо 32 отбора.

Капитанът ни Калин Запрянов съобщи, че обект на риболова са били основно дребните сомчета, които са най-масовия вид на канала в Нови Сад. "Всичко зависеше от промяната в ниво на река Дунав, в която се влива каналът. Когато то се вдигнеше, дори само с 10-20 см, рибата идваше по-близо до брега. В първия ден от тренировките се хващаха още платики и бабушки, но след това сомчетата станаха главна цел на ловенето ни", заяви пловдивският капитан на състава ни.

Той добави, че в три от секторите се е ловило със съвсем къси въдици с дължина около 2.5 метра, докато в останалите два са влезли в работа 13-метровите дълги щеки. С подобна щека Славчо Петров например улавя за двата дни 322 сомчета с общо тегло 13.400 кг. Самият Петров каза, че условията за риболов далеч не са били от най-лесните. Брегът е бил целият в кал, а пред него е имало хоризонт от водорасли, които е трябвало да се разчистват преди състезанието.

Капитанът Калин Запрянов добави, че самият той не е напълно удовлетворен от това класиране. "Според мен имаме възможности да бъдем поне в челната шестица. Това, което ни липсваше, беше предварителната информация. Отборите, класирани на първите три места, успяваха да ловят не само сомчета, но и платики и бабушки. На нас този риболов някак си ни убягна", каза той.

"Класирането няма как да не ни радва, още повече, че по-рано през август СКР "Стара Загора" спечели трето място на световното клубно първенство в Хърватия. Поздравявам момчетата за това, че се класираха сред десетте водещи нации", заяви председателят на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов. На плувка при последните си две участия националите станаха осми на световното първенство на гребния канал в Пловдив, а след това дванадесети на шампионата в Белгия.

В спортния риболов България все повече укрепва позициите си, след като по-рано тази година беше домакин на световното първенство на лед, което се проведе на язовир "Широка поляна" през януари. А на 28 и 29 септември тази година река Въча при град Девин ще бъде арена на световното клубно първенство по риболов на пъстърва с естествена стръв.