350 учебни заведения взеха участие в Европейския ден на спорта в училище в България, който се проведе на 29-ти септември. Само в рамките на един ден инициативата успя да привлече към движението и спорта близо 60 000 ученици, а материалите и посланията на кампанията достигнаха до над 300 000.

Инициативата обхвана учебни заведения от над 175 населени места, от столицата и големите градове, както и от най-малките населени места в страната. Участие взеха елитни гимназии и по-малки училища, както и детски градини.

В спортния ден се включиха не само ученици, но и техните родители и учители. През целия ден се осъществиха много и различни тренировки по различни видове спорт - йога, кросфитнес, баскетбол, волейбол, народна топка, зумба, щафетни състезателни игри, танци и други.

Национално представително проучване, проведено от Фондация "Институт за финансови проучвания и иновации" (ИФПИ) по поръчка на "BG Бъди активен" сочи, че 48% от децата ни прекарват повече от 3 часа дневно пред телевизор. Към това време трябва да прибавим и средно 4 часа седене в училище и още толкова часа писане на домашни. Тази натовареност и не подвижност достига често до 10 часа дневно. 80 % от бъдещето на нацията прекарва през уикенда повече от 3 часа дневно пред телевизора, а 30% играят различни компютърни игри.

17 май - Ден на спорта и работещите в тази сфера

17 май - Ден на спорта и работещите в тази сфера

Преди 113 години на тази дата в България идват швейцарски учители по физическо възпитание

Обездвижването сред децата е сериозно предизвикателство. Стотици проучвания показват, че физическата активност предлага не само тонус и здраве, но и големи ползи в различни сфери от училищния живот на децата. Спортът и движението помагат на учениците да учат по-бързо и да усвояват по-лесно, да създават по-силна връзка с училището, да получават по-високи оценки и като цяло да бъдат по-щастливи, по-мотивирани, по-самоуверени и с по-добро поведение в клас.

Целта на Европейски ден на спорта в училище е да насърчи физическата активност сред учениците, като заложи на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт.