Флорентино Перес е президент на Реал от близо 20 години. Той спаси клуба от сериозни икономически проблеми и го превърна в световен гигант. 74-годишният бизнесмен сега търси нов план, който да измъкне футбола от кризата, в която се намира. И е готов яростно да защитава идеите си...

Казахте, че проектът "Суперлига" не е мъртъв. Каква е текущата ситуация и какви са следващите стъпки?

- Тя съществува, а членовете, които я съставляват, още са там. Това, което направихме, ни дава няколко седмици да размишляваме върху враждебността на определени хора, които не искат да загубят привилегиите си. Те манипулираха проекта.

Снимка 527987

Източник: GettyImages

Съжалявате ли се, че стартирахте Суперлигата по този начин?

- Не, защото реакцията на тези малцина привилегировани щеше да е същата. Още през януари Чеферин изпрати предупреждения. Искахме да поговорим подробно с УЕФА, но дори не ни дадоха време. Бяхме принудени да се обърнем към съдилища, които издадоха разпореждане. Те наредиха на ФИФА и УЕФА да се въздържат от предприемане на каквито и да било действия или мерки. Но въпреки това Чеферин продължи със заплахите. Това са действия, които противоречат на свободната конкуренция в Европейския съюз.

Основната критика към Суперлигата е, че тя е в ущърб на националните лиги и е един вид частен клуб, в който никой не може да влезе. Какво ще кажете за това?

- Нито един от аргументите не е верен. Проектът е най-доброто възможно решение и е създаден, за да помогне на футбола да излезе от кризата. Икономиката му е разрушена и той трябва да се адаптира към новата ера, в която живеем. Целта на Суперлигата е да осигури повече пари за всички секции на футбола. Концепцията е да генерира повече интерес към мачовете. Промените, направени от УЕФА, не са реално решение на проблема, а трябва да чакаме чак до 2024-та. Футболът е единственият глобален спорт. Има четири милиарда фенове по целия свят и половината от тях подкрепят отборите в Суперлигата.

Снимка 527990

Източник: GettyImages

Толкова сериозни ли са нещата, за да кажете, че футболът умира?

- Нека разгледаме данните. Само през първите три месеца от пандемията през миналия сезон 12-те клуба от Суперлигата са отчели загуби от 650 милиона евро. До края на тази кампания те ще бъдат между 2 и 2,5 милиарда евро. Бордо наскоро влезе в администрация. Трябва да направим нещо скоро, защото клубовете ще започнат да изчезват.

Вашият проект предлага просто решение, което ще увеличи приходите - мачовете да станат по-конкурентни и по-вълнуващи. Как очаквате по-малките клубове да не бъдат разстроени?

- Реалността е, че по-интересните и забавни двубои ще донесат повече пари. И те ще са за всички, а не само за няколко. И ще има големи суми за солидарност.

Защо Байерн и ПСЖ не се присъединиха към Суперлигата?

- По различни причини. Байерн е в процес на смяна на управлението, а при ПСЖ причината е, че щяхме да им кажем по-късно. Защото групата от 12 отбора е създадена и работи от няколко години. Но и двата клуба щяха да бъдат поканени.

Вярно ли е, че 12-те клуба са подписали договори до 2025-а и не могат да напускат, защото ще платят неустойки от стотици милиони евро?

- Факт е, че отборите не могат да напуснат. Някои заради натиска трябваше да заявят, че ще напуснат. Но този проект или нещо подобно ще се случи и се надявам да е в близко бъдеще.

Войната продължава: Флорентино ще съди УЕФА

Войната продължава: Флорентино ще съди УЕФА

Обвинява организацията в монопол

Някои предполагат, че всичко това може да удари по Реал (Мадрид), било то в офисите или дори на терена. Какво мислите?

- В демократична Европа никой не би могъл да си помисли, че това може да се случи.

Значи решението за бъдещето на футбола е повече приходи?

- Без приходи няма нищо. След това е необходимо да има стабилна конкуренция със строг финансов феърплей, който работи и позволява състезание на равни условия, а не както сега. Реал например има само три източника на приходи - продажба на билети, телевизия и спонсори. И в момента съм още по-притеснен, защото президентът на УЕФА каза: "Трябва да освободим инвестициите и да защитим хората, които икономически подкрепят клубовете заради страстта и любовта си".

Но Реал прави огромен ремонт на "Бернабеу", а Атлетико има чисто нов стадион. Не си ли противоречите?

- И двата проекта бяха стартирани преди пандемията. Освен това Атлетико постигна страхотно споразумение с кметството на Мадрид. А Реал финансира обновяването на "Бернабеу" в продължение на 30 години.

Какво смятате за факта, че три от полуфиналистите в Шампионска лига (Сити, Челси и ПСЖ) са разследвани за нарушаване на правилата за финансов феърплей?

- Не искам да съдя никого. Но бих казал, че е притеснително. Но не заради това, което вече е случило, а заради това, което може да се случи. Ако финансираните от държавата клубове или богати собственици могат да инжектират пари без ограничения, ще бъде трудно да се конкурираме, при равни условия. Ето защо е необходима прозрачност и да се знае откъде идват приходите на отборите.

Снимка 527989

Източник: GettyImages

Изненадахте ли се от реакцията на Чеферин и Тебас?

- Поведението на президента на УЕФА е, меко казано, неправилно. Та той е председател на институция, която популяризира футбола и неговите ценности. Всичко, което се случи, е плачевно, включително обидите и заплахите. Но не съм изненадан.

Колко дълго ще издържат клубовете без Суперлигата или някаква реформа на Шампионската лига?

- Не дълго. Освен това отборите ще трябва да продадат най-добрите си играчи и ще бъде все по-малко интересно.

Но ако УЕФА има монопол върху футбола в Европа, защо да се пуска от хорото?

- Защото европейското законодателство забранява монополите. И има решение на съдия, което ясно посочва това. Вижте, искаме да направим същото, което се случи с баскетбола с Евролигата. Някои от тези клубове, които са против, имат отборите в Евролигата! Но винаги, когато има промяна, дори и да е към по-добро, тя среща отхвърляне. Същото беше и когато бе създадена Европейската купа през 1955-а.

В четвъртък Тебас се срещна с всички клубове в Ла Лига с изключение на отцепниците. Ушите ви горяха ли?

- Това не е важно. Истината е, че по-голямата част от ресурсите за Ла Лига идват от Реал, Барса и Атлетико. Противопоставянето на този, който ви дава най-много, не е нормално.

Колко време давате на Суперлигата да продължи напред?

- Трябва да се случи възможно най-скоро. Трябва да го направим, преди да е станало прекалено късно.

Флорентино Перес се заяде с реформата в Шампионска лига

Флорентино Перес се заяде с реформата в Шампионска лига

Форматът не го убеждава