Годината бе на Реал Мадрид. Просто и ясно. Клубът постигна мечтата, която преследваше от 12 сезона, а и която е в ДНК-то му от създаването на турнира на шампионите.

Реал е крал на Европа, машина за победи, има най-актуалният и силен футболист в света, незапомнена в големите първенства серия от победи и мечтае за още по-силна 2015-а.

Ето защо годината принадлежеше на "белия балет":

13 януари
Кристиано Роналдо получи "Златната топка" в Цюрих и стана първият играч на Реал от 2002 г., който печели приза. Тогава бе другият Роналдо, а отличието дойде в годината, когато Реал за последен път спечели Шампионската лига. Символика и добър знак още в началото на 2014-а.

23 март
Реал губи инфарктно с 3:4 у дома от Барселона след серия от 3 месеца без загуба и само с 2 ремита в Примера. Мачът е решителен за титлата и означава, че Мадрид вече играе "аутсайдер" в тройната битка с Атлетико и Барса. Тези три точки накрая не стигат за златото.

16 април
Гарет Бейл бележи един от най-вдъхновяващите голове на годината след спринт като на Юсеин Болт, минавайки почти по пистата извън терена, за да донесе 2:1 над Барселона в последната минута на финала за Купата на краля. Първи трофей!

23 и 29 април
Черният звяр - така наричат Байерн мадридските медии, знаейки историята. Баварците са черната котка, която винаги минава път на Реал. Преди полуфиналите в Шампионската лига настроението е умерено оптимистично, но с мисъл за кошмарни минали мачове. Карим Бензема носи крехко, но важно 1:0 у дома, преди Реал да се развихри в Мюнхен - 4:0 с два гола на Серхио Рамос още до почивката. Край с черния звяр, пътят към финала е открит!

24 май
В Лисабон Реал е на ръба на загубата, тече втора минута на добавеното време, а Атлетико води с 1:0 на финала в Шампионската лига. Тогава пак същият Рамос се извисява и забива с глава за 1:1. Продължения! Бейл бележи поредния си свръхестествен гол, а Марсело и Хамес довършват сринатия психически съперник. Десетата! Празненствата в Мадрид са дълги, а сълзите на Атлетико поне отчасти спира фактът, че тимът печели Лигата в Испания.

12 август
Реал печели убедително Суперкупата на Европа в Кардиф, надигравайки с 2:0 Севиля. Два гола вкарва Кристиано, а съставът, който Карло Анчелоти пуска на игрището, е най-скъпият в историята на футбола - Галактикос със стартови 11, привлечени за общо 465 милиона евро!

13 септември
Реал губи от Атлетико с 1:2 в първенството и се чуват дори призиви Анчелоти да бъде сменен. Нищо, че е намерил баланса и е донесъл 3 трофея в първия си сезон. И че със спокойствието и опита си прави Реал машина за победи. 13 септември е ключова дата - след нея и до днес "белия балет" има само победи. Станаха вече 22 поред, което е нечувано за тим в топ 5 на европейските лиги. Световният рекорд е 26, но постигнат от Коритиба (Бразилия) в градско и щатско първенство, където конкуренцията е съвсем различна.

25 октомври
Реал разбива Барселона с 3:1 и оглавява класирането в Примера. Победата е поредната в серията, в която Реал вече има 81 гола. Роналдо този път не блести най-ярко, но край него препускат Модрич, Бензема, Кроос...

5 ноември
Кристиано взима в ръце и "Златната обувка", пречупвайки още една доминация на Меси и Барса, които са обичаен получател на приза в последните години. Е, този път наградата е разделена с Луис Суарес (по 31 гола), който играе за каталунците, но я печели като футболист на Ливърпул от миналия сезон.

20 декември
Машината не се спира - 22-рата поредна победа носи Световната клубна купа - четвърти трофей от общо 6, които Реал можеше да вдигне за годината. Победата с 2:0 над Сан Лоренсо на финала узаконява титлата. Другите две купи, които бяха изпуснати: шампионатът на Испания само с 3 т. миналия сезон (Реал завърши с 87, Атлетико и Барса - с по 90) и Суперкупата на страната, загубена във финал от Атлетико с 1:1 и 0:1.

В страхотната 2014-а се случиха още важни неща, встрани от трофеите. Реал изпрати Алфредо ди Стефано, вечният герой на клуба. С почести, каквито великият аржентинец заслужава.

Реабилитиран на вратата бе лидерът и символ Икер Касияс, след 2 тежки години при Жозе Моуриньо.

И накрая - след 35 години Реал отново се появи в България, за да го видим и наживо. Не че това е от най-голямо значение за отбор №1 в света. Просто е детайл при дисекцията на една велика година за "кралския клуб".