Христо Стоичков да кръсти внучето ми. Това била последната заръка на Царицата на баскетбола Пенка Стоянова към нейни близки, пише "24 часа".

Легендарната капитанка на женския ни национален отбор по баскетбол, спечелила сребърен и бронзов медал от Олимпийски игри, почина на 16 август.

Усещайки, че може и да не дочака щастливия миг с раждането на първия си внук, великият център от големия отбор на Марица (Пловдив) отправя тази своя съкровена молба - емблемата на пловдивския, българския и световния спорт, емблемата на България и много уважаван от нея Христо Стоичков да стане кръстник на бъдещата първа рожба на дъщеря ѝ Теодора.

Снимка 435536

"Както аз, така и тя израснахме в Марица. На много от лагерите бяхме съвместно. Заради нея препълвахме залата в Панаирното градче. Голяма състезателка и голям човек. Тя остави големи спомени и голяма следа за развитието на българския спорт", каза Атанас Узунов.

"За мен Пенка беше най-великата, най-успешната баскетболистка - велика и на европейско и световно ниво. Воден от нея, българският националн отбор завоюва редица медали, сред които и огромните успехи на Олимпийските игри. Ние се гордеехме, че този велик спортист е израснал в Пловдив, че сме приятели. Искам всички млади спортисти да имат 5 процента от нейното трудолюбие и желание за победа, за да може спортът в Пловдив и България да има успехи", каза за Стоянова легендарният Христо Бонев-Зума.

Почина легендарната баскетболистка Пенка Стоянова

Почина легендарната баскетболистка Пенка Стоянова

На 69-годишна възраст си отиде една от най-добрите ни майсторки в играта с оранжевата топка