Международната футболна асоциация (ФИФА) дари 1 милион долара през благотворителната си фондация за набавяне на хуманитарна помощ за хората, засегнати от земетресенията в Турция и Сирия, съобщиха от организацията днес.

Общият брой на смъртни случаи в двете страни надхвърля 43 хиляди души, а милиони други са в спешна нужда от помощ. Голяма част от тях останаха без домове. От ФИФА обясниха, че са разпределили парите след консултация с футболните федерации на Турция (ТФФ) и Сирия (СФА), както и с международни неправителствени организации.

"Даренията ще бъдат използвани за закупуване и разпространение на основни хуманитарни продукти и артикули, както и за осигуряване на временен подслон. ФИФА ще продължи да си сътрудничи с ТФФ и СФА, докато обмисля следващите си действия", съобщават от ФИФА, цитирани от агенция Ройтерс.

През миналата седмица и английската Висша лига обяви, че ще дари 1 милион лири. Европейската футболна асоциация (УЕФА) пък направи първоначална спешна вноска от 200 хиляди евро.

Трабзонспор дарява приходите от мача с Базел на засегнатите от земетресенията в Турция

Трабзонспор дарява приходите от мача с Базел на засегнатите от земетресенията в Турция

Това ще бъде мач за цяла Турция, споделя президентът на клуба Ахмет Агаоглу