Съдиите ще обясняват решенията на видео асистент реферите (ВАР) на запалянковците на стадиона и на телевизионната публика. Новият 12-месечен експеримент ще започне по време на Световното клубно първенство в Мароко през следващия месец, съобщиха от ФИФА в сряда.

"Ще има изпитание, при което през следващите 12 месеца има възможност съдията, след като е взето решение на ВАР, да обяви на стадиона и публиката какво точно се е случило и да изясни решението. Това е доста важно от гледна точка на прозрачността, а също и за феновете на стадиона, които според нас в момента не получават достатъчно информация", се казва в съобщението на световната футболна централа.

Експериментът ще важи за всички турнири на ФИФА през годината. През последните месеци бяха инвестирани сериозни средства в системата ВАР, която беше представена за първи път през 2018 година по време на Световния шампионат в Русия. Сериозните противоречия при използването й остават.

"Подходът, възприет по време на Мондиал 2022 в Катар, беше приет положително и възможните мерки също може да включват по-стриктно и по-точно изчисляване на допълнителното време и още по-последователно прилагане правилата на играта", се казва още в съобщението на ФИФА, цитирано от Ройтерс.

Испанските съдии призоваха за помощ след грешка на ВАР

Испанските съдии призоваха за помощ след грешка на ВАР

Ето защо