"Можем да се адаптираме и развиваме. Останете в безопасност. Останете силни. В това сме заедно."

Думите са на спринтьорката Ивет Лалова, която е устремена към петото си участие на олимпийски игри. Предизвикателствата пред нея и останалите български спортисти, гледащи към Токио 2020, обаче са големи. Те трябва да се подготвят за олимпийските игри в условия на изолация и невъзможност за пълноценни тренировки заради мерките, взети срещу разпространението на коронавируса в Европа.

Добромир Карамаринов може да оглави европейската атлетика

Добромир Карамаринов може да оглави европейската атлетика

На първо време за определен срок

Засега МОК и организационният комитет продължават да твърдят, че игрите ще се проведат по план от 24 юли до 9 август. Само четири месеца преди началото голяма част от състезателите се подготвят както никога досега - в домашни условия и без да участват в .

"Следим положението и знаем всеки наш атлет къде е и какво прави. Те обаче са преди всичко граждани и трябва да спазват взетите мерки", заяви председателят на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов пред "Дневник".

"Ясно е, че тренировките не са пълноценни. Международната федерация е подготвила и изпратила до състезателите методология как да поддържат форма", каза още той.

Българският олимпийски комитет (БОК) е в постоянен контакт с министерството на спорта (ММС) и с федерациите, твърди генералният секретар на организацията Белчо Горанов. "Дневник" изпрати в понеделник въпроси по темата до министерството, но до момента няма отговор.

"Много сме притеснени как ще се подготвят спортистите. Най-важното е да са здрави и разбира се, да проявяват дисциплина", каза Горанов.

"Доколкото знам, има изработени планове и в момента състезателите тренират за физическа подготовка. Когато приключи извънредното положение, ще преценим как да действаме", заяви той. По думите му една от идеите е да се организира лагер за спортистите на някоя от базите, но за целта ще трябва всички те да се изследват за коронавирус и да са с отрицателни резултати.

"Най-важното е да се съобразим с решенията на националния щаб и да не си мислим, че знаем повече от тях. Има неща, които са по-големи от нас", каза Карамаринов.

Председателят на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева вярва, че българските състезателки ще запазят форма. "Надявам се възможно най-бързо да се справим и да влезем в ритъм. Мисля, че състезания ще има, или по-точно много искам да е така. Момичетата имат задачи от треньорите и доколкото е възможно правят тренировки. Има начин и система, която възможно най-малко да излезем от форма", каза Раева в интервю, публикувано във "Фейсбук" профила на федерацията.

Според Горанов позицията на БОК е, че игрите трябва да се проведат по план. "Организаторите дават уверение, че до тогава няма да има и помен от вируса. Големият въпрос е свързан с квалификационния процес, тъй като много квалификации бяха отменени. Има спортове, които позволяват да се направи класиране спрямо ранкинга, но в други това не е възможно".

Карамаринов е сигурен, че заради обстоятелствата ако игрите в Токио се проведат това лято, резултатите на спортистите ще са по-слаби.