Ясен е съставът на мъжкия национален отбор по баскетбол за лагера преди първите мачове от квалификациите за Евробаскет 2025.

Росен Барчовски остави в групата от натурализираните играчи само настоящата звезда на Евролигата Коди Милър-Макинтайър, а Брендън Йънг не е в нея. Йънг дори не е в България, след като напусна ЦСКА.

След три години отсъствие в състава е и един от лидерите в Sesame НБЛ Христо Захариев.

Прави впечатление отпадането от групата на един от добре представящите се легионери - Иван Алипиев, който прави силни мачове за Латина в Италия. Емил Стоилов също отсъства, след като дълго време лекуваше контузия и вероятно не е готов за игра. Същото се отнася и за гарда на Левски Лъчезар Димитров.

От предварителния списък с 24 картотекирани състезатели бяха избрани следните 14 баскетболисти: Павлин Иванов (Сибиу, Румъния), Коди Милър-Макинтайър (Баскония, Испания), Димитър Димитров (Балкан), Андрей Иванов (Черноморец), Константин Костадинов (Аликанте, Испания), Симеон Лепичев (Мелиля, Испания), Йордан Минчев (Балкан), Николай Стоянов (Спартак Плевен), Христо Захариев (Черноморец), Деян Карамфилов (Рилски спортист), Венцислав Петков (ЦСКА), Георги Боянов (ЦСКА), Константин Тошков (Спартак Плевен), Мирослав Васов (Рилски спортист).

Първият сблъсък на "лъвовете" е на 22 февруари като гости на Швеция, а след това на 25 февруари приемат световния шампион Германия в "Арена Ботевград".

Отборът ще се събере на 18 февруари в София, където ще тренира до мача с Швеция, а след завръщането си у нас, ще продължи подготовката си в Ботевград.