Българският футбол постигна сериозен възход само в рамките на няколко дни. Първо мъжкият ни национален отбор победи Холандия с 2:0, а вчера юношите на България се класираха на финалите на Европейското първенство, което ще се проведе от 2 до 15 юли в Грузия.

Нашите победиха Босна и Херцеговина с 3:1 в последен мач от елитния кръг и заслужиха правото да бъдат сред осемте най-добри тима на Стария континент в тази възраст.

Грандиозно! България е на Евро 2017, "лъвовете" сгазиха Босна!

Грандиозно! България е на Евро 2017, "лъвовете" сгазиха Босна!

"Трикольорите" отиват в Грузия след 3:1 и лидерство в групата

Домакинът Грузия вече се класира по право, а България, Англия и Чехия също си осигуриха място сред най-добрите. Визи за европейското първенство чакат още четири отбора. Финалите ще бъдат в две групи от по 4 тима.

От кои клубове идват новите герои на футболна България? Къде играят националите, които ще ни представят на европейско първенство? Изненада или не, но Септември (София) е с петима национали в тази възраст! За някои това може да е изненада, но за запознатите с работата на Септември - едва ли. Столичният тим, който в момента е във Втора лига, от няколко години развива детска школа заедно с академия ДИТ под ръководството на бизнесмена Румен Чандъров. Не случайно почти всички национални формации са съставени от момчета от ДИТ и Септември, пише "Блиц".

Лудогорец е представен от трима национали, колкото имат и ЦСКА, Левски и Славия. С по един са Верея и испанският Елче, в който играе Георги Русев.

От кои клубове са националите до 19 години?

Вратари: Даниел Наумов (Лудогорец), Петър Петров (ЦСКА)

Защитници: Петър Генчев (Септември), Васил Добрев (Септември), Мариян Димитров (Септември), Ангел Лясков (ЦСКА), Петко Христов (Славия), Андреа Христов (Славия)

Халфове и нападатели: Ивайло Климентов (Лудогорец), Светослав Ковачев (Лудогорец), Ивайло Найденов (Левски), Станислав Иванов (Левски), Асен Чандъров (Септември), Иван Тилев (Септември), Тонислав Йорданов (ЦСКА), Калоян Кръстев (Славия), Георги Русев (Елче), Георги Янев (преотстъпен от Левски на Спартак Пл), Стивън Славков (Верея)

Кой клуб колко национали има във формацията до 19 години?

Септември (София) - 5 национали

ЦСКА - 3 национали

Левски - 3 национали

Славия - 3 национали

Лудогорец - 3 национали

Верея - 1 национал

Елче (Испания) - 1 национал