Ирландия ни се присмя в навечерието на световната квалификация в Дъблин. Вестник "Irish Independent" излезе с материал, който представя тъмната страна на българския футбол. Ирландците не пропускат да си върнат за язвителната забележка на служител от БФС, подхвърлена в началото на 2008 г.

"През януари миналата година, когато бе направена програмата в нашата квалификационна група, местните тарикати, къде сериозно, къде нашега, обидиха Ирландия. Затруднената ситуация, в която бе изпаднала футболната асоциация с невъзможността да използва целогодишно стадион "Крок парк", предизвика язвителни реплики. Човек от българската делегация, излязъл в коридора да тръпне цигара, подхвърлил към един от ирландските журналисти: "Вие, ирландците, нямате нито стадион, нито време. Невъзможни сте. Вярно, по това време Ирландия бе объркана, 117 дни бе търсила селекционер и сега трябваше да приведе всичко в ред. 14 месеца по-късно българският футбол е в подобно положение. Вярно, нашият път в момента не е постлан с рози. Но нашите проблеми са нищо в сравнение с хаоса при българите. Изиграха само три мача до момента, но те бяха съпроводени с толкова драми, че спокойно може да се направи сапунка. Корените са много по-дълбоки", пише "Irish Independent".

Ирландците не пропускат да отбележат и начина, по който селекционерът Станимир Стоилов бе уволнен от Левски. "Миналото лято той бе изненадващо изхвърлен заедно с изпълнителния директор Наско Сираков - сериозен удар по човек с голямо его, чийто трякор е Мъри по асоциация с Жозе Моуриньо. 21-годишният Ивелин Попов ще тормози ирландската защита, а зад него ще са Стилиян Петров и живеещият по библейските правила плейбой Благой Георгиев. От тях двамата се очаква да връзват играта".

Ето как "Irish Independent" видя титулярите на България за днешния мач в Дъблин.

Георги Петков
Години 33
Мачове 14
Клуб Левски
Дълго време стоя резерва в националния отбор. Бе в сянката на Димитър Иванков, който освен да пази, знае и да бие дузпи. Пребори се за титулярното място и сега е първият избор за фланелката с №1.
Цена 300 000

Станислав Манолев
Години 23
Мачове 3
Клуб Литекс
Играе в отбора, в който треньор е селекционерът на България. Тепърва ще придобива опит на международна сцена. Дебютира миналия август при Пламен Марков. Многото контузии в отбора са неговият шанс.
Цена 500 000

Игор Томашич
Години 32
Мачове 10
Клуб Макаби (Тел Авив)
Роден е в Хърватия, получи българско гражданство по време на престоя си в Левски. Дебютира за националния отбор през 2006 г. Минава за любимец на Стоилов, но според мнозина най-добрите му дни вече са минали.
Цена 250 000

Елин Топузаков
Години 32
Мачове 29
Клуб Апоел (Тел Авив)
Друг бивш играч на Левски, който отиде да играе в Израел. Бе изхвърлен от националния отбор от Пламен Марков, но Стоилов го върна. Черноработник.
Цена 250 000

Иван Иванов
Години 21
Мачове 3
Клуб ЦСКА
Също като Манолев дебютира за България миналия август. Игра в квалификациите с Италия и Грузия през октомври. Стоилов гласи Живко Миланов за ляв бек, но тъй като той има проблеми с неотшумяла контузия, Иванов изглежда по-добър вариант.
Цена 1,5 млн.

Димитър Телкийски
Години 31
Мачове 13
Клуб Апоел (Тел Авив)
Още един ветеран от времето на Станимир Стоилов в Левски. И той в момента изкарва парите си в Израел. Халфът се бори за мястото си в националния отбор, невинаги успява.
Цена 300 000

Стилиян Петров
Години 29
Мачове 84
Клуб Астън Вила
Не се нуждае от представяне. Той е единственият играч от Англия, който е здрав и е на разположение на треньора. След 7 успешни сезона в Селтик премина в Астън Вила.
Цена 10 млн.

Станислав Ангелов
Години 30
Мачове 20
Клуб Енерги
Изненада, поредният бивш играч на Левски, който игра с българите в Шампионската лига. Ангелов премина в Бундеслигата през 2007 г., след като само година по-рано дебютира в националния отбор.
Цена 2,5 млн.

Благой Георгиев
Години 27
Мачове 29
Клуб Терек
Сега е в Русия, Трапатони се притеснява от него, когато застава зад топката за изпълнение на фаулове. Има интересен живот. Тялото му е нашарено с татуировки, всичките са религиозни символи и цитати от Библията. Има си самолет.
Цена 2 млн.

Ивелин Попов
Години 21
Мачове 8
Клуб Литекс
На него се възлагат големи надежди. Трябва да запълни дупката, отворена след контузията на Бербатов. Стоилов го харесва и му даде лентата в Литекс. Преди 4 години като юноша напусна със скандал Левски, тъй като никой не пожела да му гарантира титулярното място.
Цена 2 млн.

Димитър Рангелов
Години 26
Мачове 9
Клуб Енерги
Ако Стоилов избере схемата 4-4-2, то Рангелов има повече шансове да започне титуляр от халфа Велизар Димитров. Работи много, за да е на ниво, но ако Валери Божинов бе здрав, Рангелов нямаше как да започне титуляр.
Цена 1,5 млн.

Заб.: Всички данни и оценки са "Irish Independent".