Георги Янев е обещаващ млад талант - юноша на Левски и национал на България на отбора до 19 години. Един от "виновниците" "лъвчетата" да достигнат до груповата фаза на Европейското първенство за младежи през тази година. Жребият отреди на "трикольорите" за съперници Англия, Германия и Холандия. Футболистите на Ангел Стойков записаха две загуби (от "Трите лъва" с 0:2 и от Бундестима с 0:3) и едно равенство с "лалелата" (1:1), което сложи край на участието им на Евро 2017. С оглед трудната група, националите ни се прибраха с гордо вдигнати глави от Тбилиси, тъй като оставиха сърцето си на терена в мачовете от турнира.

ТОПСПОРТ се свърза с футболиста на "сините", с който разговаряхме за приключението в Грузия, бъдещето му в Левски и каква е прогнозата му за представянето на отбора през идния сезон в Първа лига. Ето какво разказа той за читателите на нашата медия:

Добре дошъл обратно в България, Георги. Разкажи за читателите ни преживяното в Грузия. С какво ще запомниш участието си на Евро 2017?

- Не разполагахме с много време да разгледаме Тбилиси, но определено останах впечатлен от това, което видях. За съжаление, не успях да обърна голямо внимание на футболната култура, която имат там. 

Престоят ми там ще го запомня най-вече с мачовете, които изиграхме. Емоцията, която изпитвахме във всяка една среща. Бяхме изключително съсредоточени единствено в турнира. На това беше отдадено и времето ни.

Снимка 303614

Източник: Личен архив

Жребият ви определи доста трудна група. Въпреки това успяхте да измъкнете точка от Холандия. Как оценяваш ти представянето ви в Грузия?

- Да, наистина бяхме в много трудна група, но като цяло съм на мнение, че предвид показаното, останалите отбори не ни превъзхождаха с нищо. Ние отидохме с единствената нагласа да опитаме да излезем от груповата фаза, но грешките, които допускахме и липсата на концентрация в началото на мачовете, оказаха влияние на представянето ни. Резултати бяха повлияни и от съдийските решения, въпреки че искам да подчертая, че във всяка една от трите срещи излизахме с мисълта да се надиграваме със съперника, независимо кой беше той. 

Кога беше дебютът ти за националния ни отбор извън пределите на страната ни?

- Не съм напълно убеден, но мисля че беше през 2013-а година на международния турнир в Русия, това беше дебютът ми извън пределите на България.

През миналия сезон бе преотстъпен от Левски и игра в Спартак (Плевен). През тази година има ли вариант отново да облечеш екипа на този отбор?

- Към момента не. Искам да направя и ще направя всичко възможно, за да остана в Левски и да заиграя в първия отбор.

Снимка 303616

Източник: Личен архив

Юноша си именно на "сините". Кога започна да тренираш на "Герена"?

- Започнах да тренирам в Левски някъде през 2008 година.

Преди време си получил оферта от Тотнъм да изкараш пробен период там. Защо отказа?

- Да, наистина получих оферта от Тотнъм, но трябваше да откажа. Бях твърде малък, за да предприема такова предизвикателство. 

България отпадна от Евро 2017 с високо вдигната глава!

България отпадна от Евро 2017 с високо вдигната глава!

Силен финал за тима ни в турнира

След това интерес към теб има и от Франция и Германия...

- Причината да не напусна България беше същата.

В семейството ти са фенове на ЦСКА. Как приемат това, че "изповядваш" "синя" религия? 

- (Смее се). За семейството ми не е важно къде играя, а да се развивам.

Какво мислиш за новите попълнения на Левски - Сержиу Буш и Жуниор Мапуку?

- Наистина много добри футболисти. Надявам се да допринесат за успехите на отбора.

Предстоят мачове в Лига Европа с Хайдук (Сплит). Мислиш ли, че Левски ще отстрани този съперник?

- Да! Със сигурност ще ги отстраним!

И за край не мога да не попитам... Къде ще завърши Левски през идния сезон?

- Време е за шампионска титла!

Юношеските национали на Левски получават допълнителна почивка

Юношеските национали на Левски получават допълнителна почивка

При евентуален нов неуспех днес, "лъвчетата" се прибрат в България утре