Пилотът на Мини Нани Рома спечели най-дългия 9-ти етап от Тукуман до Кордоба в тазгодишното издание на "Рали Дакар", а неговият съотборник Стефан Петерханзел направи важна крачка към крайната победа. Той завърши втори на 4:11 мин. от победителя.

Единственият реален конкурент на французина – Насър Ал Атиях с Бъги имаше кошмарен ден и трябваше да спира няколко пъти заради спукани гуми и сериозни проблеми с двигателя. Ал-Атиях загуби повече от два часа във финалните километри и не успя да се вмъкне в Топ 10.

Така преднината на Петерхансел пред втория Жиниел де Вилиер с  Тойота Хайлукс(ЮАР), който бе с пето време през деня, нарасна на 49:31 мин. Трети излезе руснакът Леонид Новицки с Мини - на 56 мин., а победителят в етапа Рома - е четвърти.

Двата български екипажа при автомобилите се представиха много добре. Петър Ценков и Орлин Алексев завършиха 41-ви и 44-и, което им позволи да се придвижат напред в генералното класиране, където са съответно 69-и и 70-и с изоставане от 22-23 часа. Състезанието продължават 89 екипажа.

При моторите Сирил Деспре с КТМ спечели етапа за да се доближи на 5,23 мин. от лидера в класирането Рубен Фария от Португалия. Журито на Дакар обаче все още се чуди дали да накаже Деспре с 15 мин. заради смяна на двигателя по-рано в ралито.
Втори и трети в етапа завършиха Хоан Бареда Борт от Испания и италианецът Алесандро Ботури

При АТВ-тата етапът беше спечелен от поляка Ласкавич, а убедителен лидер остава Патронели (Арж) с аванс от час и половина.

При камионите начело излезе руснакът Николаев с Камаз на 18 минути пред чеха Коломи с Татра.