Шампионът в рали "Дакар" Нани Рома спечели деветия етап в надпреварата. Испанецът беше най-бърз при изминаването на 538-километровото разстояние между Икике и Калама в Андите.

Той изпревари с 6,30 минути втория за деня Насер ал-Атиях. Въпреки успеха си, Рома на практика е без шансове да защити титлата си заради провала в първия етап.

За Ал-Атиях денят може да бъде определен като много успешен. Той увеличи значително преднината си в класирането след изоставане на преследвачите си и в частност на Жиниел де Вилиер.

Южноафриканецът остава втори в общото класиране, но вече е с близо 24 минути зад шампиона от 2011 г. Той обясни провала си в етапа с "ужасна, ужасна грешка в навигацията".

"Това ни струва надпреварата. Знаете - понякога става така, както се случи днес, и няма какво да направиш. Не е невъзможно Насер да сгреши, но с преднината, която вече има, може да спечели много лесно", каза Де Вилиер.

Четири дни преди финала в Буенос Айрес Ал-Атиях вече може да мисли за втората си титла. "Не беше лесно, но мисля, че свършихме добра работа и се надявам това да е достатъчно, за да спечелим "Дакар".

Трети е Язийд ал Раджи с "Тойота", който обаче изостава с 40 минути от водача.

При мотоциклетистите Марк Кома изгуби три минути от преднината си. Португалецът Елдер Родригеш спечели етапа, като изпревари с почти четири минути сънародника си Пол Гонсалвеш, а Кома финишира трети.

Преднината на испанеца пред Гонсалвеш вече е 5,30 минути.

Испанката Лая Санц продължава с историческото си представяне. Тя завърши на 12-ото място за деня и е осма в общото класиране.