Възходът на българското таекуондо продължава с пълна сила. След сериозните успехи на европейското първенство в Унгария, този уикенд родните таекуондисти превзеха Белград, където се проведе силният международен турнир от веригата G-1 "Сърбия Оупън" 2017.

България взе 3 златни, един сребърен и 5 бронзови медала. Участие взеха над 1000 състезатели от близо 40 държави. България бе представена от няколко клуба - "Рамус", "Кондор 2000", "Гладиатор", "Таекуондо фитнес", "Херея", "Форс - София", "Сунг-Ри", който се включиха в битките при мъжете, жените и кадети.

Злато за България от европейското по таекуондо

Злато за България от европейското по таекуондо

Даниел Ладжев стъпи на най-високото стъпало на почетната стълбица

Златото при мъжете завоюва Митко Джорджев в кат. до 68 кг., който пребори последователно състезатели на Гърция, Сан Марино и силния таекуондист от Русия Габдуларов по пътя към битките за медали. На полуфинала Джорджев срещна световния вицешампион, бронзов медалист от олимпиадата в Нанджинг - белгиеца Мохамед Кетби, когото елимира със златна точка, а на финала бе категоричен срещу представителя на Гърция с нокдаун.

Бронз за България също при мъжете донесе Калоян Бинев в кат. до 63кг., след изключително силна игра. Той игра в по-горна категория, а не в неговата до 58 кг. По пътя към медала Бинев стартира с победа срещу хърватин, а във втората битка имаше за съперник италианеца Симон Крезцен, който е многократен медалист от европейски и световни първенства. След това Бинев взе много важна победа срещу руснака Руслан Алиев, който е сребърен медалист от световното първенство през 2016г. Последва много тежка среща с иранеца Амирхюсеин, като битката може да се определи като финал преди финала, тъй като иранецът в последствие взе златния медал.

Красен Кралев връчи почетни плакети на медалистите от Световното първенство за кадети по таекуондо WTF

Красен Кралев връчи почетни плакети на медалистите от Световното първенство за кадети по таекуондо WTF

"Има видим напредък в развитието на българското олимпийско таекуондо", смята министърът

Също със злато от "Сърбия Оупън" 2017 се завръща младата надежда на ТК "Таекуондо фитнес" Георги Тасков. Той премина последователно през сърбин и грък, за да победи на финала италианец и да вземе златния медал в кат. кадети до 33 кг.

"Дойдохме, видяхме и не спряхме да побеждаваме. Нашите състезатели пребориха представители на едни от най-силните държави в световното таекуондо и доказаха, че българските успехи, световните ни и европейски титли нямат нищо общо със случайността. Вярвам, че ще продължавме да вървим все по-нагоре в развитието на таекуондо и ще се представим отлично и на Европейското първенство за олимпийски категории, което предстои през декември в България", коментира председателят на БФТ и вицепрезидент на Световно таекуондо-Европа - Слави Бинев, който също беше в Сърбия с националния ни отбор.