"ГЕРБ пак пробва да прокара тайни арести до 48 часа" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Управляващите от ГЕРБ правят нов опит да прокарат скандална законова поправка, която да позволи в ареста да се задържат хора до 48 часа, без да се уведомяват близките им. Преди две години това предложение не мина, като тогава дори прокуратурата беше против. 

С проект за нови текстове в Наказателния кодекс (НК), пуснати за обществено обсъждане, правосъдното министерство иска да се променят и разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Според проекта, дали някой ще бъде уведомен за конкретен арест, ще решава прокурорът. Това означава, че на арестуван, независимо за какво престъпление, може да бъде забранено да се обади дори на семейството си. Адвокатът не влиза в това число.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"До 10 години затвор за кражба на кола, вече ще съдят и за опит" е заглавиe от в. "24 часа"

Правосъдното министерство предлага изменения в Наказателния кодекс

Автокрадците вече ще може да бъдат съдени и за кражба, а не както досега - масово за противозаконно отнемане. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс (НК), изготвени от правосъдното министерство и публикувани за обществено обсъждане в сряда. В проекта има и други изменения.

Прочети ще от в. "24 часа"

"3 000 копаят виртуално злато в ТКЗС-та" извежда на първа страница в. "Монитор"

Близо 3 хил. души са се сдобили с машини за "копаене" на криптовалути и са ги изнесли в стари ТКЗС-та в отдалечени региони на страната. Според проучване на "Монитор" причината е по-ниските разходи и по-голямата сигурност от кражби.

Машините представляват мощни компютри, които решават математически уравнения с цел да добият дигитални пари. Колкото повече изчислителна мощат имат, толкова по-голям е шансът да се получи отплата за нея.

Предприемачите предпочитали старите изоставени сгради заради ниския им наем и отделно захранване с електроенергия, която е жизненонеобходима за "изхранването" на специалните мощни компютри. Почти всяко ТКЗС имало индивидуален трафопост, както и достъп до трифазен ток.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Дончев: Не очакваме промяна за парите от ЕС", четем във в. "Стандарт"

Значима промяна в обема финансиране, което получава България от ЕС, не се очаква по никоя от ключовите политики след 2020 г. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на съвместен брифинг с финансовия министър Владислав Горанов по повод обявените предложения на Еврокомисията за многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г.

Дончев посочи, че кохезионният пакет, който е ключов за България, номинално дори се увеличава от 371 млрд. евро за периода 2014-2020 г. на 373 млрд. евро за 2021-2027 г. Парите по общата селскостопанска политика обаче ще намалеят от 411 на 371 млрд. евро.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Еврофондовете ще изтънеят за корумпирани държави", пише в. "Сега"

Комисията на ЕС въвежда нов критерий за пари от следващия бюджет през 2021-2027 г.

За първи път държавите - членки на ЕС, ще трябва да доказват, че се придържат към върховенството на закона, преди да получат достъп до европейско финансиране. Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер представиха вчера пред Европарламента от името на Комисията предложение за многогодишна финансова рамка през периода 2021-2027 г., което съдържа такова условие.

Прочети още от в. "Сега"

"Вземаме наем за тръбите от топлофикация" пише в. "Монитор"

Всеки абонат на топлофикация може да поиска и да получи наем за преминаващите вертикални щрангове през жилището от доставчика. Това обясни днес Чавдар Янев, който е един от ищците оборили формулата за сградната инсталация и делото им срещу монополиста доведе до решението на тричелнен състав на Висшия административен съд (ВАС) за отмяната на методиката за изчисляването й.

Според Янев, който на 3 пъти е поискал и получил по 100 лв., такъв наем е намерил начин да накара столичната фирма монополист да изкара въпросните тръби извън имота му. По думите му всеки абонат на топлофикацията може да подаде иск в съда за наем дори да ползва и заплаща услугите на столичната фирма. Янев дори показа заповед от Софийския градски съд, по която са му били изплатени сумите от мопонолиста.

Прочети още от в. "Монитор"

"1500 лв. за регистрационен номер на автомобила по избор", пише в. "Стандарт"

Правителството направи промени в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси.

Част от промените произтичат от измененията в Закона за чужденците в Република България, приети в края на миналата година. Те са свързани с определянето на такси за получаване на право на продължително пребиваване със срок до 4 години от притежателите на "синя карта на ЕС" и членовете на семействата им, за пребиваване на член на семейството на гражданин на Съюза, за продължително или постоянно пребиваване на член на семейството на български гражданин, който не е гражданин на ЕС. Променят се и такси, събирани по Закона за движението по пътищата.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Неочаквано завръщане: Карл Маркс култов сред младите" четем в "24 часа"

З а да стигнеш до Карл Маркс, трябва да минеш покрай много, много капиталисти. В лондонския район Хайгейт, където е погребан, имат адреси супербогати хора, които харесват да живеят в "затворени общества", заобиколени от стени. Входът за гробището на Хайгейт струва 4 лири (5,50 долара), но поне върви заедно с карта, която показва най-важните гробове. Само едно име е отпечатано в червено: Маркс.

Още отдалеч през дърветата се вижда характерната буйна коса. След няколко крачки човек застава пред бронзовия бюст, поставен през 1956 г. от Комунистическата партия на Великобритания. Някои смятат, че той изглежда суров и неприветлив с тези рунтави вежди. Други казват, че изглежда великодушен. И ако на пиедестала не беше гравиран надписът "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!", може да си помислиш, че тук е погребан Дядо Коледа.

Прочети още от в. "24 часа"