Вратарят на Андерлехт Барт Фербрюген влезе в историята на европейските клубни турнири, превръщайки се в първия от 35 години насам, който спасява три дузпи и не допуска нито веднъж топката зад гърба си при наказателните удари.

Постижението в УЕФА е потвърдено агенцията за статистически изследвания ОРТА.

За последно постижение като на Фербрюген беше видяно през 1987 година, когато румънският тим ФК Спортул Студентеск отстранява датския Брьондби във втория кръг на турнира за Купата на УЕФА.

Тогава вратарят Кристиан Джордже спасява три удара, включително и на младия Петер Шмайхел.

И все пак след това не посмя да се нарече специалист при спaсяванията на дузпи: "Защото не съм го преживявал много в кариерата си", усмихва се младокът. Той обаче показва, че наистина може би го чака такова прозвище, след като спаси дузпи срещу Лиерс за купата на страната. Но мачът с Лудогорец беше друго ниво.

"Това са нещата, за които си мечтаеш като дете", сияеше Фербрюген след това, цитиран от sporza.be.

"Радвам се, че можах да помогна на отбора да продължи напред. Кое е по-вълнуващо - дали крайната победа или усещането на уловиш топката при дузпите? Нищо против това, но отборните цели са над всичко".

Журналистите в Брюксел отбелязаха леденото му спокойствие докато чака изпълнение от играчите на Лудогорец. И той спечели дуела и с Пипа, и с Доминик Янков, и с Нареси.

"Винаги е малко игра на нерви между този, който изпълнява, и вратаря. Опитваш се да окажеш натиск върху тях и за щастие това се получи.