Собственикът на Локо София Иван Василев винаги е бил прам и е казвал нещата с истинските имена. Човекът възродил червено-черната светиня се съгласи да отговори на въпросите на "Тема Спорт" преди столичното дерби с Левски, но осноана тема сякаш се оказа съдийството...

Г-н Василев, какво да очакваме от Локомотив София при гостуването на "Герена", след като тимът ви е с доста кадрови проблеми?

- За последния двубой с Ботев Враца имахме цели 7 контузени, 1 наказан и един болен. Сега ще имаме двама наказани, това е цял отбор отсъстващи. Имаме своите проблеми, но да се надяваме, че поне съдийството ще бъде на ниво. Защото това, което се случва до момента, в мачовете на Локомотив София, не ми харесва. Но това не означава, че ще излезем съблечени срещу Левски. В никакъв случай. Имаме качествени млади момчета, на които сега им е времето. Това е шансът да се вземат в ръце, и а срещу големите се става голям. Надявам се все пак някой от контузените да се възстанови. А травмите им са такива, че се иска време физичезски да укрепнат. Обезпокояващото е, че всички излязоха накуп. Там трябва да се търси причината. Това е проблемът.

Продължава ли старши треньорът Иван Колев да се ползва с пълното ви доверие?

- Засега сме окей, нямаме никакви проблеми. Не е дал повод за някакво безпокойство, въпреки че ни се насъбраха много загуби. Но в отбора има спокойствие, мотивация... Проблемът и най-обезпокоителното са многото контузени.

Локомотив (София) привлече хърватски халф

Локомотив (София) привлече хърватски халф

Фране Чиряк стана част от тима

Октавио се оказа доста добро трансферно попадение. Той ли е двигателят на Локомотив София?

- Няма спор, Октавио е много добър футболист. Ако е в нужното кондиционно и ментално състояние трябва да ви кажа, че действително е един от малкото класни играчи у нас. Тук трябва да включа и Симеон Славчев. Шапка му свалям на момчето по простата причина, че той беше контузен, болен, но игра срещу Ботев Враца след само две тренировки.

Имаше ли през зимата оферти за Октавио?

- Да, имаше оферти, но аз не го пуснах. Постъпиха такива от Израел, Саудитска Арабия, Турция. Нямаше начин как да ги приема. Много трудно може да намерим зимата заместник и то качествен, като него.

Да, но сега през лятото рискувате да го изпуснете без пари, ако не се разберете за нов договор...

- По-всяко вероятност да. Засега не сме удължили контракта му. Провели сме разговори, предложили сме му условия, но нещата имат две страни. Не зависи само какво ние искаме, а и момчето какво желае. Предложихме му нов договор още преди последната оферта от Турция, която дойде дни преди отложения мач с ЦСКА, но както и да е. В момента е това.

Стабилизираха ли се финансово нещата в Локомотив с двата спонсора, които представихте?

- В Локомотив София, по мое време, никога не е имало финансов проблем. Да, сега е малко по-добре, защото аз трябваше да продължа да вадя всички пари за клуба.

Има ли надежда отборът скоро да се върне в "Надежда"?

- Работим в тази насока. Не става бързо. Документите за кредита за изграждането на осветлението са в банката. Непрекъснато обаче ни се искат нови и нови такива и това отнема време.

Ще има ли помощ от държавата за осветлението?

- Не. От никой за нищо няма помощ. Аз и моят екип, хората, които са до мен и ми помагат, си правим всичко сами. И да плача, никой няма да ме чуе. Но не може вечно да играем навън. Нашата публика в "Надежда" си идва на мачовете, но на "Васил Левски" сами виждате какво е - 200, 300, 400 човека.

Може ли да кажем, че с домакинстването на националния стадион губите едни 1500-2000 човека?

- Да, губим ги. А разходите по наема на "Васил Левски" са много високи. Но няма къде другаде да се играе.

Да се върнем на предстоящия мач с Левски, колко сериозна е промяната там със завръщането на Станимир Стоилов?

- С него нещата определено са на друго ниво. Мъри е доказан треньор, почеркът му вече се вижда и може би ще се вдигат още.

Мачът с Царско село, след визитата на "Герена", като че ли изглежда по-важният за вас с оглед битката за оцеляване?

- Няма такова нещо. Ние се борим срещу всеки и за всяка точка. Пак казвам, нашият проблем в момента са контузиите. Още с връщането от подготовката в Турция шест човека бяха с различни травми. Да, има такива периоди, но много се струпаха наведнъж. Нямаме 30 футболисти. За нас всеки мач е финал. Аз съм убеден, че ще направим добър двубой с Левски и че момчетата ще играят на ниво. Пак казвам, дано и съдийството да е на добро ниво. Защото аз лично не съм доволен от последните две срещи със Славия и Ботев Враца.

На какво се дължи това според вас?

- Не знам. Търся причини, анализирам нещата. Просто да се стягат, защото това е Локомотив София. Това е клуб с традиции и трябва да разберат, че аз не искам да свирят за мен, а по правилата. Нека по-добрият отбор да победи, но съдийството да е нормално. Необяснимо е за мен защо Съдийската комисия не извади Владимир Вълков от нарядите след мача със Славия, а го праща ВАР на Лудогорец - Левски!? Срамно е, недопустимо е. Трябва да се търси отговорност от съдийската колегия. Както на нас ни наказват сега двама играчи, така трябва да има наказания и за реферите, които са се провинили. Цяла България видя какво направи Вълков на мача със Славия... Не може по такъв начин да се подиграваш с Локомотив София. Грешки стават, но когато има тенденция тогава не е добре. Тук не е виновен Футболният съюз или лицето Боби Михайлов, защото все пак и аз съм част от този Изпълком, защото никой не му е казал на съдията: Ходи да свириш така, да му режеш главата, червени картони да им вдигаш, два гола да им отменяш... Но трябва да се търси отговорност и от съдийските наблюдатели и от съдиите. Само така ще се вдигне качеството иначе няма да стане.

Излиза, че с наряда за ВАР на Лудогорец - Левски Вълков го поощряват и му казват: Ти си се справил, продължавай така...

- Разбира се и той така няма да разбере, че е сгрешил. Все едно едно дете да направи пакост вкъщи и после като не го накажеш то си продължава да прави белите. Същата работа е и в този случай. Само от Светия синод не ми се обадиха да ми кажат, че той предреши мача със Славия. Ами срещу Ботев Враца не беше ли същата работа по отношение на съдийството. За неправилно дишане ни отмениха гол. Техният вратар се удря с техен играч, а не със Славчев, извинявайте много. Ами червен картон за дузпата. И в селските групи не се ритат така. Отделно, второто полувреме можешеш да вдигнеш втори жълт картон на два пъти на техен играч, а ти не му го даваш... И то се натрупва. Странното е, че ВАР не разгледа двата гола, които ни бяха отменени с Ботев Враца. Дано в следващия мач да не е така.