След като пое сините "на пожар" след напускането на Станимир Стоилов, Елин Топузаков сформира един от най-младите екипи в родната Първа лига като взе за свои помощници: Данаил Иванов (Левски U17), Григор Гутев (ДЮШ Левски - кондиционен треньор) и бившия наставник на Септември (София) - Христо Арангелов, а Божидар Митрев подготвяше вратарите.

Състоянието в клуба бе меко казано "лошо" след турбуленциите на Герена. На отбора предстоеше дерби с ЦСКА и се намираше далече от зона "Европа".

Под ръководството на Елин Топузаков "сините" изиграха 11 срещи и записаха 6 победи, 2 равенства и 3 загуби, като в 6 от двубоите не допуснаха гол във вратата си. Всичките срещи на стадион "Виваком Георги Аспарухов" завършиха с победа за Левски. Важни победи в плейофната фаза постигнаха над Локомотив (ПД) и Черно море и в крайна сметка успяха да заемат четвъртата позиция.

Баражът със залог по-голям от мисия "Европа"

Баражът със залог по-голям от мисия "Европа"

Мачът срещу Арда спаси донякъде сезона за Левски

Друг добър атестат за работата на специалиста е даването на възможност за изява на голям брой български футболисти. От тях националният селекционер Младен Кръстаич повика: Пламен Андреев (дебют), Патрик Галчев (дебют), Марин Петков, Илиян Стефанов, Филип Кръстев и Андриян Краев. А в младежките гарнитури ще участват Асен Митков и Антоан Стоянов В последните мачове добро представяне имаше и Кристиян Димитров, който бе неизменна част от националния отбор на България в предишните квалификации. За отбора на Левски официален дебют направиха и 16 годишните: Дейвид Михалев, Кристиян Йовов и Александър Божилов, които се очаква да бъдат следващите налагани играчи от школата.

Ясно си пролича и свободата, която получиха бразилците в тима. Те показаха своите качества - Рикардиньо отбеляза 6 попадения, а Уелтън класира тима за надпреварата в Европа с двете си попадения срещу Арда. Крайната цел пред наставника и неговия щаб беше изпълнена и отбора очаква жребия за Евротурнирите. Историята показва, че най-големите успехи на български клубове са под ръководството точно на български треньори. Пресен пример за това е и Лудогорец, където отново Ивайло Петев бе повикан да спасява отбора, след като поредния чужденец се провали в България. Време е българските президенти да осъзнаят, че родните треньори дават много по-голяма стойност поради няколко факта.

На първо място, те познават атмосферата в клубовете, познават историята и усещат пулса на феновете.

На второ място - имат поглед върху юношеските формации на клубовете и винаги, когато някой от грандовете ни има българин за треньор, юношите на отбора не само, че записват повече минути, но и играят на много по високо ниво. Време е да създадем наша футболна идентичност на европейската карта и да върнем българския футбол на нивото, което заслужава.

Това може да стане само и единствено, ако родните президенти бъдат достатъчно смели и започнат да дават шанс на млади български треньори, които от своя страна да налагат млади български