Един от емблематичните бивши нападатели на гранда Левски - Петър Курдов сподели мнението си за случващото се в клуба в последните месеци, за нивото на отбора в мачовете от футболния елит на страната, а очерта и предполагаемата си визия за развитието на състава в близко бъдеще.

Футболният специалист по традиция беше оптимално откровен и прям в становището си, като за пореден път призова "сините" фенове и ръководители да разгледат предложеното от него мнение за ситуацията на "Герена" като градивна критика и препоръка, а да не бързат да се засягат от острия му език.

Ето какво сподели Петър Курдов пред ТОПСПОРТ:

Г-н Курдов, преди известно време, отново в интервю за медията ни загатнахте, че Левски ще претърпи развитие, че треньорската смяна в клуба ще окаже влияние, както и че осъществените трансфери могат да подобрят ситуацията в Левски. Виждате ли вече това да се случва?
- И аз, а и всички левскари, можем с просто око да видим какво е положението в Левски. Не е добро. Но продължавам да твърдя, че за това е виновен един-единствен конкретен човек. Една личност, която не знам кой и защо допусна до треньорския пост в клуба. Николай Митов. Той е причината за неубедителния Левски, който всички ние, считано към настоящия момент, можем да видим на терена. Да, мина време от премахването му и някои аспекти определено се промениха. Но нещата няма как да се случат като с магическа пръчка.

Снимка 322120

Източник: LAP.bg

Одобрявате ли Левски на Делио Роси? Митов все пак остава в миналото. Харесва ли Ви подходът на италианеца към тима? Начинът, по който съставът се представя в срещите си.
- Ще Ви отговоря така - Делио Роси дойде и показа на някои позабравили основните неща във футбола състезатели, как всъщност се тренира. Как трябва да се подготвят и какво трябва да правят, ако искат да заслужат мястото си в Левски. Защото те са част от отбора, случайно или не. 

И какво се случи?
- Ами част от тях "спукаха гумите". Явно са мислили, че ще продължават по старому, че може и без да се напъват много да играят на "Герена", но им беше показано, че това просто няма как да се случи.

Това румънче, което го слагат от време на време на върха в атаката, за нищичко не става. Идва до него топката, а той се чуди да я гледа ли, да я дъвче ли, да я плюе или пък да я гълта...

Кои футболисти визирате? С Вас винаги си говорим открито и с необходимата конкретика.
- Това румънче, което го слагат от време на време на върха в атаката, за нищичко не става. Идва до него топката, а той се чуди да я гледа ли, да я дъвче ли, да я плюе или пък да я гълта... Както искат да ме разбират. А "колегата" му в атака е по-тромав и от мен. А знаете кога съм спрял аз с футбола. Не е нормално това. Те играят в Левски. Все пак ние винаги, без изключение, през годините сме разполагали с огромни, страхотни нападатели, в чисто футболно отношение. С такива, които решават мачове, и на които се гласува доверие да носят отговорност за целия отбор. Това, в тези двамцата конкретно, никак не го виждам.

Снимка 304870

Източник: LAP.bg

Тоест - през зимата в отбора може да се замислят за ново попълнение в атаката, ако Ви разбирам правилно.
- Най-малко. Ако пък нямаме възможност, нека поне някой им покаже на тия момчета как да я ритат топката, от коя страна, как се води напред, когато я виждат пред краката си... Не е сериозно това. Още повече в отбор като Левски. Няма как да стане. Започваме да изоставаме все повече и повече от конкуренцията.

Лудогорец и ЦСКА?
- На мача, който те направиха помежду си, можем само да им завиждаме в Левски. И да си мечтаем за такъв с наше участие. Моля да ме цитирате - важното за ЦСКА е, че Гриша Ганчев управлява клуба. Това е човек, който в последните 28 години не просто съществува в българския спорт, а работи за него. Лично. От първо лице. Някой пита ли се как по времето на непобедимите Левски и ЦСКА, на звездите в двата отбора и шампионските сезони, той успяваше да направи Литекс номер едно? Някой вълнува ли го фактът, че когато той хареса футболист, ходи лично да го гледа и го одобрява? А след това на въпросния състезател всички му се радваме и ахваме по него. Това е човек, който разбира от футбол. Той е най-големият позитив на "Армията".

Снимка 316351

Източник: LAP.bg

Как оценявате статуквото в Левски, от гледна точка на начина, по който клубът се ръководи? Целите са ясни и е факт, че се работи за развитието на отбора.
- Крайно време беше някакви "локомотивчета", които пребиваваха на "Герена", да спрат да присъстват в Левски. Да осъзнаят, че нямат място в отбора. Такива, които не знаят кой е Стефан Аладжов. Човек, който заслужава ръководен пост в Левски, а не да стои встрани на мачовете и "локомотивците" да го подминават с вирната глава. Ето че и Батков, всякакъв може да е, но се оказа, че е опростил голям дълг. По негово време, отново казвам - без значение от личното ми мнение за него - фактите говореха достатъчно. Печелеха се титли, купи, суперкупи... Сега така ли е, питам аз? Не е.

Ако всичко върви както трябва, можем през следващия сезон да се надяваме на по-хубави неща

Да се върнем на представянето на отбора. Къде виждате Вие разковничето? Как ще се стабилизира отборът и ще започне отново не просто да побеждава, а да прави това както феновете искат - по убедителен начин?
- Като ги научим нападателите ни да вкарват. Навремето Краси Борисов се шегуваше с емблематичния Къци на "Герена", че като маркира игрището с машината, която очертава игровите линии на терена, трябва да прави по един коридор на крилата, който да води от тъча към наказателното поле. Че да знаят в каква посока да се движат крилата. И сега такива линии е добре да им очертаем. Смея се, но не е смешно, а е трагично. Не можем да треперим по 90 минути за автоголове срещу Локо и Монтана. Не е нормално това. Наско Сираков не се появява пред медиите често, не говори много, но на мен ми привлича вниманието всяко негово мнение. Той каза на Роси, че получава кредит на доверие, но отборът трябва да бъде убедителен и да бележи. Това е истината. Става дума за Левски, все пак. Не е кой да е състав.

Снимка 319165

Източник: LAP.bg

Кога ще се случи това? Как виждате Вие бъдещето на отбора? Реални ли са стремежите към спечелването на титлата и купата още през този сезон?
- Нека правилната работа продължи. Нека всичко се развие по естествения начин и започнат да падат голове и да се играе на високо ниво. Вярвам, че по този начин, ако всичко върви както трябва, можем през следващия сезон да се надяваме на по-хубави неща. И нека специалистите, критиците, разбирачите и всички, които ги е еня за Левски, не се сърдят и обиждат от острия ми език. А да приемат казаното от мен като градивна критика. Нека си казваме истините в очите и спрем да се заблуждаваме. Левски трябва да има реална и ясна представа за възможностите и целите си във всеки един момент.

Мехди Бурабия може да играе за Мароко на Мондиал 2018

Бивш ас на Левски с шанс за Мондиал 2018

Мехди Бурабия попада в плановете националния селекционер на Мароко