От Левски отбелязаха годишнина от рождението на Божин Ласков. "Сините" откриват голмайстора и го изграждат като футболист. След време той заминава за Чехословакия. Ласков е страшилище за противниковите защити в средата на миналия век. Той е първият българин, обявен от "Франс Футбол" за най-добър футболист в Европа.

Ето какво припомни Левски в своята рубрика "синя памет".

"Днес се навършват 99 години от рождението на бившия нападател на Левски Божин Ласков.

Роден на 15 февруари 1922 г. в с. Локорско, Софийско, той е типичен пример за това, че във футбола невинаги денят се познава от сутринта. През 1940 г. играе в юношеския тим на "сините". Проявите му по-често предизвикват любопитство и ирония, отколкото възхищение у публиката.

Левски честити рождения ден на Божигол

Левски честити рождения ден на Божигол

Нападателят навършва 35 днес

Високият му ръст спомага за добрата му игра с глава, но топката най-често не слуша краката. Може би затова му излиза прякора "футболист без крака!"

Не така обаче мисли треньорът Асен Панчев. Той упорито налага младежа като централен нападател и скоро нападението на Левски става немислимо без него.

Той е в основата на двойния успех на "сините" за сезон 1941/1942 с 11-те гола в шампионата и 6-те гола за Царската купа. Двете години в казармата и военновременната обстановка спират неговия подем. Но идва 1945-1946 г. и Ласков е отново в стихията си.

"Сините" пак правят дубъл, а той е голмайстор №1 - в 12 мача от шампионата 11 гола, в 8 мача за Купата на Съветската армия - 12 гола! Фланелката с №9 на националния тим е вече твърдо негова. На първата следвоенна Балканиада в Тирана (1946 г.) е определен за футболист №1 на турнира.

Ясен Петров изгледа на живо Левски - Монтана

Ясен Петров изгледа на живо Левски - Монтана

Компания му правиха асистентите Коце Видолов и Александър Георгиев

В края на 1946 г. Божин Ласков заминава да учи медицина в Чехословакия. Там първоначално започва в "Жиденице" (Бърно), но скоро е привлечен от "Слован" (Братислава). Братиславци са шампиони на Чехословакия 3 години поред (1949, 1950 и 1951 г.), а Божин Ласков с 65 отбелязани гола е главният голмайстор на тима.

Приел чехословашко поданство, той е привлечен и в националния тим на Чехословакия. Така, Божин Ласков става първият българин, играл в друг национален тим. След футболната си кариера е дългогодишен лекар.

Отива си от този свят на 1 април 2007 г.

Поклон пред паметта му!"