Футболни специалисти от различен калибър нееднократно отчетоха професионализма и позитивите, които Петър Хубчев внесе в Левски, след заставането си на поста в клуба.

Отговорността е повече от сериозна, като на горещия стол в отбор, считащ себе си за гранд, всяка грешка тежи много. Малка или голяма неточност бива преекспонирана до безобразие и се превръща в огромна пропаст между обществеността, заинтересована от дадения клуб и конкретното име, натоварено с треньорските функции в тима.

Петър Хубчев подобри не просто физическото състояние на играчите в Левски.

Той стартира процес по вдигане на тяхната спортна класа.

Снимка 446384

Източник: LAP.bg

Това е динамичен преход, който не се случва изведнъж. Елементите са прекалено много, за да станат обща съвкупност и цялост за няколко месеца. Съчетано с коригиране на чисто спортно-техническите неточности в отбора, задачата на въпросния специалист, който и да е той, се превръща в сериозно препятствие. То следва да бъде преодоляно от него, от футболистите, с които разполага, но също така и от заинтересованите, във финансово отношение от клуба страни, феновете, медиите и т.н. Без необходимото търпение за чисто физическото и времево преминаване през този процес, всичко приключва на даден етап от него. Преди да е извървян целият път. Това не е достатъчно. Подобни краткотрайни етапни фази на развитие се наблюдаваха нееднократно в Левски в последните години. Повишаването на класата и "затварянето на кръга" обаче няма да станат за няколко месеца. Може да не се случат и след година.

Лудогорец премина през този процес още преди повече от пет сезона. Последвалите отклонения от правилния курс на развитие се дължаха на кадрови промени и на факта, че стилът на отбора стана разпознаваем за съперниците. А не на спад в класата.

Снимка 446500

Източник: LAP.bg

Лудогорец все още е с поне едно ниво над всички български отбори. Левски не е изключение. Ако "сините" бяха използвали двете си чисти възможности за отбелязване на гол в Разград, можеха да затруднят сериозно съперника. Но само защото футболистите на Лудогорец са позволили това да се случи. Само защото за тях, съвсем разбираемо, фактът че са номер едно в Лига Европа на този етап от груповата фаза, е по-значим от първата позиция в класирането на вътрешния шампионат. Всеки друг отбор също би се надявал повече на пробив и добро реноме в чужбина, в мачовете от европейските клубни турнири, отколкото на успех срещу слаб, среден или силен опонент в първенството.

Снимка 446388

Източник: LAP.bg

Левски не разполага с футболисти, качествени колкото тези на Лудогорец. Като цяло. Отделни единици са на много високо ниво, но това не прави сплав и стойностен колектив. Както е в Лудогорец.

Всеки състезател на "зелените" може да бъде заменен от също толкова добър, а дори и по-силен играч от скамейката. В срещата си с Левски разградчани си позволиха да задържат футболисти като Вандерсон и Анисе на пейката, за да не рискуват тяхна контузия, а и за да бъде даден равен шанс за изява на други кадри в тима. В Левски това не е възможно. Станислав Иванов бе сменен от Дени Алар. Това е достатъчно показателно, тъй като чуждестранният кадър на "сините" не е по-качествен от Иванов. Не е и в по-добра физическа кондиция. Не е по-бърз. Няма усещането за пласиране, с което разполага българският му съотборник. А все пак не бива да бъде пренебрегван и фактът, че Станислав не игра на позицията, на която е най-добър. В няколко отделни случая изчистваше топката като последен в защитата.

Снимка 424049

Източник: LAP.bg

Лудогорец е по-класен отбор от Левски. И ако няма допълнителен ангажимент и е пределно мотивиран за сблъсъка със "сините", срещата между двата отбора би изглеждала по много по-неприятен начин за столичани.

За това вина няма никой на "Герена". Там процесът тече. Не е приключил. Но ако и сега не бъде позволено на един от тримата най-добри български треньори в момента да го завърши, Левски не само ще продължи да се върти в кръг и да гони опашката си. Но след само няколко сезона може да започне да приема равенствата срещу останалите, устремени към върха клубове за успех, а трето, четвърто или въобще място в първата шестица за приемливо.

Снимка 446495

Източник: LAP.bg

Хубчев не моли за време и търпение.

Защото е ясно, че отборът има нужда от това. И той разчита, че по-интелигентната част от "синята" общност е достатъчно възприемчива, за да съобрази този факт. Дори и без да им се казва в прав текст.

Снимка 446396

Източник: LAP.bg

Ако ли пък не е така, лоша работа. Защото Левски, считано към този момент, няма да намери по-добра опция за треньор. Не само в България.