От днес отборът на Левски навлиза в лагерна обстановка и близо месец ще се намира в Дубай, където ще се подготвя за втория етап от българския шампионат. Макар и двете големи цели - титла и Купа, да бяха изгубени безвъзвратно още преди паузата, "сините" изглежда, че има за какво да се борят през пролетта.

Сравниха капитана на Левски с Ян Облак

Сравниха капитана на Левски с Ян Облак

Суперлативи за Пламен Андреев

Звучи като утешителна награда, но участие в евротурнирите наистина ще осмисли този донякъде пропилян сезон. И въпреки добрите думи, които футболистите и треньорът Стоилов си заслужиха през 2022 година, квотата за Лига на конференциите изобщо не изглежда сигурна. Конкуренцията на отбори като Локомотив (Пд), ФК ЦСКА 1948, Черно море и Славия ще трябва да мотивира сериозно столичани, които най-вече трябва да работят върху своите реализаторски умения.

За да се положи своеобразното ново начало, на "Герена" пристигна бразилецът Рикардиньо. От наученото за него до този момент, нападателят е футболист, който умее да се адаптира в новите си отбори, но също така е податлив на изпадане в голова безпомощност. Такава например го бе налегнала в португалския Маритимо и Атлетико Гойаненсе. Големият тест за новия №9 ще бъде в София.

За първи път през кариерата си, той най-сетне ще има статута на основен футболист. Твърд титуляр, от когото ще се очаква да решава мачове и печели отличия за своя клуб. Сериозна роля, към която Рикардо Виана Фильо ще има време да се въплъти през следващите 30 дни в Дубай.

Левски припомни на своите фенове емоциите от отминаващата 2022 година

Левски припомни на своите фенове емоциите от отминаващата 2022 година

"Левски е вечен. Единението!"

Второто ново попълнение - Кристиан Димитров, също се нуждае от своя футболен ренесанс. По време на изявите си в Ботев (Пд), централният защитник достигна до определението "един от най-добрите на своя пост у нас". Заигра и за националния отбор на България, което през последните години обаче не е чак толкова трудна цел за постигане. Макар и три години в чужбина, Димитров по-скоро стопира своя прогрес, примирявайки се с по-периферна роля в Хайдук (Сплит), а да не говорим за ЧФР Клуж, където изигра само 1 мач.

Та и той, подобно на Рикардиньо, ще има нужда да получи нова доза футболно вдъхновение от Станимир Стоилов. Пред Димитров се отваря перфектната възможност за титулярното място, тъй като Ноа Сонко Сундберг е пред трансфер и позицията до Хосе Кордоба остава свободна. За нея апетити проявява и Келиан ван дер Каап, но все ми се струва, че ако бившият ботевист Димитров загатне дори малко за познатото ниво отпреди, то той бързо ще си извоюва позицията сред стартовите 11.

Така Левски посреща 2023 година с доза оптимизъм и надежда, че "правилният футбол" ще се превърне и в печеливш такъв. Във времена на финансова криза за клуба, "сините" получават възможно най-добрите условия за подготовка. Направени бяха и два добри входящи трансфера, а това задължава за далеч по-достойно представяне през пролетта.

Оттук насетне левскарите ще тънат сред лукс в Дубай, а Станимир Стоилов ще има важната задача отново да вдъхнови и обедини "сините". Да ги превърне в онзи отбор от преди 7-8 месеца, който написа няколко реда от новата "приказка", но след това загуби музата си....някъде там из необятните простори на българската футболна джунгла.

Левски на крачка от нов антирекорд

Левски на крачка от нов антирекорд

Ето какъв