Славия се намира в незапомнена серия срещу Левски преди поредния сблъсък между двата отбора в първенството. В неделя най-старите столични съперници излизат един срещу друг на "Герена", като това ще бъде третата им среща от началото на сезона. Славия би трябвало да влезе с повечко самочувствие с оглед последните сблъсъци с този съперник.

"Белите" са в серия от 4 последователни победи над "сините" във всички турнири. Те спечелиха последните 3 шампионатни сблъсъка, а преди три дни ги изхвърлиха и от турнира за Купата.

Файсал Рерас се завръща за Левски срещу Славия

Защитник се завръща за Левски срещу Славия

Възстанови се от травма

Ако се спрем първо на шампионатната серия на Славия в най-старото столично дерби, трябва да отбележим, че още 4 пъти в историята славистите са печелили 3 поредни сблъсъка, пише "Мач Телеграф". Това е станало за първи път в периода 1938-1940 в тогавашната Национална Футболна дивизия, която е първообраз на създадената през 1948 година "А" група. Славистите тогава печелят с три различни резултата - 1:0, 3:0 и 2:1. Три път поред триумфират и в средата на 50-те. През сезона, проведен в календарната 1954-а, те удрят два пъти с по 2:0 Левски, а в първия мач през 1955-а -с 2:1. През 2014/15 пък спечелиха втория мач от редовния сезон, плюс двата в плейофите на тогавашната втора шестица и отново стигнаха до серия от 3. Като цифрово изражение резултатите бяха 3:1 и 1:0 на "Овча Купел" и 3:2 на "Герена". Сегашните три поредни победи бяха минимални - два пъти по 2:1 на "Георги Аспарухов" в края на миналия сезон и 1:0 на "Овча Купел" през този. Така при успех в неделя Славия за първи път може да стигне до 4 поредни шампионатни успеха.

Тук е мястото да отбележим, че през далечния сезон 1942/43 все пак 7-кратните шампиони имат 4 поредни триумфа над "сините", но два от тях не са в държавното първенство, а в Софийското. В него "белите" печелят два пъти с по 2:1. По-късно тези тимове достигат до финала за държавната титла (тогава първенството е на елиминации) и Славия пак бие два пъти - този път с по 1:0.

Футболистите на Левски подкрепили Стоянович пред клубното ръководството

Футболистите на Левски подкрепили Стоянович пред клубното ръководството

Обединение в "сините" редици

Друго постижение, което сега е възможно за достигане от славистите е да направят дубъл над Левски в първенството, побеждавайки го и в двата мача през сезона, макар че през този съперниците може да се срещнат дори 4 пъти. Това ще се случи ако попаднат в една и съща четворка във втората осмица. За последно двоен триумф в това дерби "белите" постигнаха през сезон 1978/79 -3.1 и 2:0. Това е наистина забележително при условие, че тогава Левски взима титлата и Купата и е бил доста силен отбор, за разлика от сега. Вече стана дума че славистите биха "сините" дори три пъти през сезон 2014/15, но за дубъл тогава е малко по-трудно да се говори, тъй като левскарите все пак спечелиха първото издание на най-старото столично дерби през редовния сезон с 2:0. Иначе освен сезон 1978/79 Славия има още два дубъла над Левски - през 1938/39 и 1954 година. Сега ще търси двоен триумф за четвърти път.

Има и още нещо, което славистите може да постигнат за сефте. А именно - да запишат сезон само с победи над Левски, както за първенството, така и в турнира за националната купа.

Михаил Вълчев: Не вярвам Левски да изпадне, Сираков няма вина

"Не вярвам Левски да изпадне, Сираков няма вина"

"Ако загуби отново от Славия, Стоянович ще бъде уволнен"