Макар и вече да е изключително трудно, ръководството на Левски все още притежава умението да изненадва своите привърженици.

Такъв сюрприз "сините" поднесоха с назначаването на нов спортен директор в лицето на Ивайло Петков. Едва ли някой е очаквал, че именно бившият национал е бил така търсената фигура, която да бъде "мост" между старши-треньора и управата на вековниците. Шефът, който най-сетне ще внесе ред в спортно-техническите дела на "Герена"...

Емил Велев: Петков няма да има думата в Левски, Хубчев ще го отнася

Кокала: Петков няма да има думата в Левски, Хубчев ще го отнася

"Странни неща стават в Левски"

Изборът му предизвика полюсни мнения сред левскарската общност. Мнозина не одобряват неговото минало в Литекс, като според тях това е реална заплаха за свещения "син" суверенитет. Други пък се притесняват от скромната му кариера на ръководната позиция, която започва и завършва с ... Дунав (Русе).

Твърди се, че големият му конкурент за длъжността в Левски е бил Георги Пеев, но всичко това лежи на непотвърдени информации пред нашата медия. Интересни ще бъдат и мотивите, поради които имащите думата в клуба са се спрели именно на тези две кандидатури.

Няма нужда да се заблуждаваме - странно е! Но дали пък точно такъв ход не е необходим на намиращия се в криза 105-годишен гранд?

анкета

ТОПСПОРТ Ви пита: Изненадани ли сте от назначението на Ивайло Петков за спортен директор на Левски?

Виж резултати

Да. Назначението му е повече от изненадващо. 41.4%

Не. Смятам, че той притежава всички необходими качества за тази позиция в клуба. 10.6%

В Левски вече нищо не ме изненадва. 42.7%

Нямам мнение. 5.2%

Ивайло Петков е човек, който по никакъв начин не е свързан с Левски. През активната си кариера дори не е бил спряган и за трансфер на "Георги Аспарухов". Може би дойде времето клубът да продължи напред без вечно ангажиращите го "сини" сърца. Опитите с Христо Йовов, Дани Боримиров, Гонзо, Станислав Ангелов и др. показаха, че нито един от тях не успя да работи с хладен разум и горещо сърце за любимия си отбор.

Прекалено много съветници и толкова малко правилни решения...Вечни провокации и безброй вътрешно-клубни игрички за по-голяма власт...

Но пък каква беше и тяхната вина, когато назначилите ги на тази позиция страдаха от пълна управленска незаинтересованост.

Представят Ивайло Петков на "Герена" заедно с първото ново попълнение в Левски

Представят Ивайло Петков на "Герена" заедно с първото ново попълнение в Левски

Хубчев имал уверението на шефовете си, че трансферът на Димитров ще бъде финализиран успешно

Сега пътят пред Ивайло Петков изглежда чист. Нулевите очаквания към неговата персона само биха му помогнали да се издигне по-бързо в "синята" йерархия. Ако си позволя някакви догадки, новият спортен директор на софиянци може би е избран заради неговите силни позиции на трансферния пазар. Знаем, че Петков работи и като футболен мениджър, като през годините е бранил интересите на част от най-добрите ни играчи - Ивелин Попов, Станислав Манолев и др. Притежава изключително силни връзки в Русия и Турция, изградени още по време на активната му състезателна кариера.

Надеждите са, че именно добрите му познания в "трансферната джунгла" ще лимитират до минимум бъдещи издънки от подобен тип в Левски.

Нека не забравяме и за големия успех във визитката на Петков - четвъртото място на Дунав в Първа лига през сезон 2016/17. През този славен за "драконите" период той изгради отличен тандем с Веселин Великов, като всичко това доведе и до участието на "небесносините" в Лига Европа. В Русе все още смятат, че бившият национал на България е работил професионално във всеки един аспект от своите задължения. Доказателство е и светкавичният спад на Дунав след неговото напускане през юни 2018 година.

Христо Йовов: Левски първо трябваше да избере спортен директор, а чак след това да назначава треньор

Христо Йовов: Левски първо трябваше да избере спортен директор, а чак след това да назначава треньор

"Това, че Ивайло Петков не е играл и работил в клуба може да му е от полза, но може и да му навреди", смята Бижутера

Но ангажирането на Петков може да доведе и до проблем. Ще успее ли шефът да изгради силна сплав между него и треньорския екип на "Герена"? За мен, както вчера каза и Христо Йовов в свое интервю за "БНР", ръководството на Левски сгреши в хронологизирането на основните събития в клуба. Беше далеч по-удачно първо да бъде назначен спортен директор, който сам да поеме отговорността и да избере старши-треньор за клуба. Сега става едно заварено положение, при което няма как да разберем кой крив, кой прав. Въпросите, които изплуват са много: Кой ще носи отговорността за резултатите на отбора? Кой ще има по-голяма власт при вземането на решенията? Общо взето ставаме свидетели на една странна симбиоза, която едва ли радва "синия" запалянко.

Левски погази безброй клубни традиции с избора на Ивайло Петков за нов спортен директор. Макар и създадени, за да се спазват, точно те може би спъваха клуба в последната му декада без трофей. На "Герена" си изпатиха достатъчно от неразбрана "синя" любов и явно поеха курса към шокова промяна. Въпреки, че Петков няма харизмата на ръководител от най-високо качество, неговият съвършено различен поглед за развитието на клуба може да бъде от полза. Много време за доказване обаче няма. Всяка грешка може да се окаже фатална, а поредният "нулев" сезон реалност.

Ангел Станков пред ТОПСПОРТ: Хубчев иска да постигне нещо значимо в Левски, за да наложи философията си му трябва време

Ангел Станков пред ТОПСПОРТ: Хубчев иска да постигне нещо значимо в Левски, за да наложи философията си му трябва време

"Прав е да не бърза със селекцията"

Едно е сигурно - изненадващите решения в Левски ще продължат, а все още нито едно от тях не ни е убедило в своята правота. А говорехме за положителна промяна...