Легендата на Левски - Емил Спасов коментира пред ТОПСПОРТ крайно неприятната ситуация в един от грандовете на българския футбол.

Бившият директор на Детско-юношеската школа в "синия" клуб сподели мнението си за причините, довели според него до кризата на "Герена".

За напрежението, задълженията, феновете, ролята на Спас Русев и Тодор Батков и истинската причина за статуквото в Левски, което заплашва да изхвърли клуба от футболния елит на България - лично от Емил Спасов:

Г-н Спасов, без излишна помпозност и заобикаляне на основната тема - Вашето мнение за кризата в Левски, която заплашва да ликвидира Отбора на народа?
- Изключително, безкрайно неприятно е това, което се случва в Левски. Тази среща на феновете с ръководните фактори не съм я гледал и проследил в детайли, но и непрофесионалистите могат да забележат, че нещата не отиват към добър край...

Взривоопасна атмосфера в зала "Универсиада": Спас Русев все още е собственик на ПФК Левски (ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА)
Обновена

След куп псувни и скандали в "Универсиада": Спас Русев все още е собственик на ПФК Левски

Сбирката между фенове и шефове не протече никак гладко

Другият голям, логичен въпрос - ще сподели ли Левски съдбата на ЦСКА?
- Натам се движим, за съжаление. Някак не успяхме да се поучим от всичко онова, което се случи с другия гранд. Дано все още имаме достатъчно време, за да го направим.

Всеки иска време, всеки говори за получаване на нов шанс. На възможност за коригиране на грешките. Защо обаче се достигна до този момент?
- Левски е институция. Не само във футболно и спортно отношение. Това е един от символите на спорта ни. Надявам се да се поправят неточностите в движение, защото иначе просто не ми се мисли.

В така създалата се ситуация г-н Спас Русев е "черният герой". Така ли е наистина, според Вас?
- Ами не съвсем. Той погаси над 6 милиона задължения, ако не се лъжа за точната цифра.

Снимка 279359

Източник: LAP.bg

Тогава кой?
- Ами ако трябва да сме съвсем честни, всички дългове бяха натрупани по време на управлението на Тодор Батков. Това е реалността, колкото и да не се нрави на хора, близки до предишното ръководство. Много добре знаем всички как се стигна до тези огромни суми в пасива на клуба. Не бива да се бъркат нещата. Г-н Русев завари "готова" ситуация. Ако не друго, то феновете трябва да му благодарят за стореното лично от него.

Снимка 227536

Източник: LAP.bg

Настроението на запалянковците обаче е доста далеч от "благодарствено", що се касае до въпросния бизнесмен. Те сочат именно него като виновник за надвисналата над клуба опасност от фалит.
- Вижте сега да ви кажа нещо - по наше време единственото задължение на феновете беше да стоят, да гледат и да подкрепят безрезервно отбора си. Сега не е така.

Какво искате да кажете?
- Никакви други подбуди, били те финансови или не, не са водели тогава запалянковците. Единствено любовта към клуба. Феновете също носят голям вина за напрежението в момента. Те също трябва да коригират, в известна степен, поведението си.

НКП отказа акциите на Левски! Предаде щафетата на Тръста

НКП отказа акциите на Левски! Предаде щафетата на Тръста

"Функциите ни не са финансови"

Да се върнем към задълженията. Споменавате името на г-н Батков. Кой беше основният му ход, според Вас, довел до случилото се?
- Трибуната. Още тогава аз, заедно с няколко запознати с всичко мои колеги, предупредихме, че заради този ход ще бъдат натрупани огромни задължения.

Но трибуната беше "мисия", промотирана и осъществена по-скоро от г-н Иво Тонев.
- Важното е натрупаният дълг. 12 милиона лева. Даже над 12 милиона. Това е реалността. Заради това сега сме в небитието. Но не мисля, че за клуб като Левски тези 12 милиона трябва да са толкова сериозно затруднение.

Иво Тонев ЕКСКЛУЗИВНО: Левски има 12,3 милиона задължения
Обновена

Иво Тонев ЕКСКЛУЗИВНО: Левски има 12,3 милиона задължения

"Клубът разполага с 10 години, за да изплати Сектор "А""

Тоест смятате, че има бизнесмен от подобен калибър в страната, който може да погаси с лека ръка този дълг? "Синият" Гриша Ганчев, ако може да го наречем така?
- Не съвсем. По-скоро трябва от клуба да се обърнат към чужбина.

Русия?
- По традиция. Да. Имаме много личности, свързани с фактори в тази страна, които действително могат да помогнат, за да го има клуба.

Г-н Косарев?
- Не съм много запознат с точно този персонаж. Разбрах какво е казал, но не знам подробности. Който и да е обаче трябва да има думата.

Ексклузивно! Руски бизнесмен: Спас Русев е във фалит, искам да купя Левски!
Обновена

Ексклузивно! Руски бизнесмен: Спас Русев е във фалит, искам да купя Левски!

"Ще инвестирам 10 милиона евро", заяви Дмитрий Косарев

Защото "който плаща, той поръчва музиката"?
- Точно така. А не да става като в Ботев, да речем, където феновете не бяха съгласни с благодетеля, а сега него го няма и нещата там излизат извън контрол. Но и въпросната личност и "спасител", така да се каже, трябва да го е еня за клуба.

Това ли беше всичко от Ботев (Пловдив)?

Това ли беше всичко от Ботев (Пловдив)?

И Георги Самуилов се оттегля от клуба

Нима досегашните собственици на Левски не са били такива?
- Ами не е рядкост някой да си прави име, да си гради реноме, въз основа на Левски. Да си оправят бизнеса. И след това изчезват безследно.

Обнадежден ли сте за бъдещето на Левски? Ще го има ли клуба?
- Вярвам, че има достатъчно силни личности в и около клуба, които ще направят така, че това да се случи. Дано лошият край и сценарият на ЦСКА бъде избегнат. Просто не си представям обратната ситуация...