Динамичните събития около бъдещото съществуване на Левски направиха така, че последният входящ трансфер на "сините" да мине леко между капките. В период на финансови неуредици, столичани все пак си позволиха лукса да привлекат нов футболист. При това офанзивен такъв, който освен да повиши конкуренцията, трябва да даде своя важен принос за край на вече историческата поредица от двубои без победa. Със сигурност Джавад Ел Джемили не е име, което да респектира на първи прочит, но все пак има лична история, която е необходимо да бъде разказана.

"Рикардовски" - бразилецът за 96 млн. евро, който трябва да съживи атаката на Левски

"Рикардовски" - бразилецът за 96 млн. евро, който трябва да съживи атаката на Левски

Твърди се, че преди време е бил на едно ниво с Родриго, който сега играе за Реал (Мадрид)

По данни на испанския статистически институт, най-голямата имигрантска общност в Кралството е тази на мароканците - около 800 000 души. Мнозина от тях вече до такава степен са се интегрирали в своята нова родина, че  някои имат смелостта да се определят за горди наследници на Сид Кампеадор. Представителна извадка за написаното по-горе е и новото попълнение на Левски - Джавад Ел Джемили Ситти. Халфът е роден на 4 септември, 2002 година в столицата на област Каталуния - Барселона. Дали се чувства каталунец, мароканец или испанец - не знаем, но цялата тази смесица няма как да не бъде силна предпоставка за едно футболно ДНК.

Напълно в реда на нещата, Ел Джемили заживява със страстта на най-великата игра и скоро започва да тренира в редица частни школи. Първата сериозна крачка е обвързването му с Еспаньол, където за първи път осъзнава спецификите на играта и има възможността да се подготвя при възможно най-добрите специалисти.

Големият прогрес идва тогава, когато след кратък пробен период заиграва за ФК Дамм. На първо четене, скромният каталунски тим може да не ви говори нищо, но именно неговата школа е сред най-уважаваните в областта. "Производител" на куп качествени футболисти, които след време постигат успехи на най-високо ниво. За доказателство, само ще споменем имената на: Кейта Балде, Алейш Видал, Карлес Перес, Кристиан Тейо, Жерард Морено, Серхио Гарсия и Конрад де ла Фуенте.

В Дамм Ел Джемили сякаш разкрива напълно своя потенциал. Печели си прозвището Mr. Showtime, особено от приятели в социалните мрежи, защото всяка негова поява на терена за "червените" е свързана с атрактивни финтове. Понякога прекалява с това да подражава на един от любимците си - Неймар, но както се казва - младостта не е порок. Конкуренцията на неговия пост обаче е голяма и професионалните тимове от региона не му се доверяват, за да го вкарат в мъжкия футбол. Сред тях е и родният му Еспаньол, което оставя лека горчилка у него и до ден днешен.

Това го кара да търси продължаване на професионалния си път в чужбина. Чрез мениджърската агенция PHsport си намира отбор в Кипър - Акритас. Отбор с много скромна история, който за първи път играе на най-високо ниво. Всичко това се оказа благотворна среда за развитие потенциала на Ел Джемили, който след само 19 мача в елита съумява да си издейства трансфер в Левски. За да хване още повече окото на "сините" скаути, той бележи на два пъти, но все при загуби за своя клуб - срещу Неа Саламина (1:2) и Пафос (2:5).

За да се стигне до договора му с Левски, двете заинтересовани страни минават през тежки преговори. В крайна сметка от исканите 150 000 евро за правата му, Акритас свалят до 90 000, но и с уговорката да получат 40 процента от последващ негов трансфер. Самият Ел Джемили напуска с тъга "зелените", като самият той обяснява, че това е бил първият му професионален тим и цялата емоция около тези негови начални стъпки в голямата игра са били и остават незабравими.

Футболните качества на испанеца, с марокански корени, разкрива доскорошният му треньор Бруно Акрапович. Ето какво казва добре познатият у нас специалист:

"Това, с което най-много ще помогне, е да направи играта по-бърза. Най-доброто му качество е, че никога противникът не знае какво ще направи. Има страхотен контрол над топката, движи се много добре и много иска да работи. След всяка тренировка пита как се е справил и какво може да подобри. Голям хъс притежава. Ще направи крачка напред с трансфера си в Левски, ще зарадва феновете.

Той може след година, две, ако му се дава шанс, да направи нещо голямо с Левски или да вземат много пари за него. Все пак той идва от Испания, там беше в голям отбор. Говорих и с Цанко Цветанов, че трябва да му се дава помощ в трудни моменти, както направих аз. Сигурен съм, че ще намери правилния път. В него виждам както крило, така и офанзивен полузащитник. В 3-4-3 може да играе от някоя от двете страни. Играе повече напред, раздава се много, много добър дрибльор е. Може от нищо да направи нещо. Всеки противник ще има проблеми с него".

Пристигането на Ел Джемили със сигурност е лоша новина за бразилците Уелтън и Роналдо. Дуото се радваше на почти незаменим статут по крилата, но сякаш спокойните им времена са към своя край. Ако Ел Джемили съумее да разкрие футболния си потенциал, то Станимир Стоилов със сигурност ще се радва на още една качествена опция в атака.

В личния си живот Ел Джемили е тих и скромен младеж. Със задачата да го въведе възможно най-бързо в "синия" тим се е заел другият мароканец в Левски - Билал Бари. А ще видим ли скоро Mr. Showtime в действие, или пък трансферната издънка ще е факт - времето ще покаже. При това съвсем в обозримото бъдеще.

Илиана Раева дарила 2000 лева за Левски, Наско - 60 000!

Илиана Раева дарила 2000 лева за Левски, Наско - 60 000!

Съпругът й Наско Сираков помогнал с 60 000