Много неща се изговориха и изписаха за Левски напоследък. Каквато беше и ситуацията с ЦСКА през 2016-а година. Дават се съвети, доловима е и не съвсем градивна критика. От можещи и неможещи, знаещи и незнаещи. Казват какво трябва да се случи в един от двата най-обичани клуба в България.

Едно мнение обаче особено много се понрави на онези, които наистина се интересуват от оцеляването и благоденствието на "сините".

Че моделът "Бащица" трябва веднъж, а този път и наистина завинаги, да бъде пратен в миналото.

Никола Генов: "Бащицата" на Левски започва да изпитва проблеми

Никола Генов: "Бащицата" на Левски започва да изпитва проблеми

"Нашата организация е продиктувана от това - прекъсване на порочния модел"

Няма смисъл една-единствена личност, без значение с какви личностни качества или пък дълбок портфейл е натоварена, да бъде ангажирана с цялата отговорност, която произхожда от поддържането и стойностната, кадрова и цялостна еволюция на отделен спортен клуб.

Нещо друго - своеобразната авторитарност, възложена по подобен начин, води до прекалена зависимост на конкретния клуб или дружество от съответния "бащица".

И когато неговата персонална действителност вече не е стабилна, когато загубите в бизнеса му започнат да се трупат, потърпевш става и отборът, който той обгрижва. С всичко следващо от това.

Снимка 462910

Източник: LAP.bg

Крайно време е тази практика да се прекрати.

Или да се помисли за набор от механизми, които да се задействат и да създават протекция за самия клуб, ако босът страда финансово. Има редица способи това да се постигне. Разбира се обаче, за целта бизнесменът ще трябва да се съгласи с тази защита за тима от самия него. Но понеже у нас продължава на 100% да важи максимата, че "който плаща, той поръчва музиката", положителни изгледи това да стане реалност по-скоро няма.

Снимка 376424

Източник: LAP.bg

В нашите футболни клубове бяха свикнали с подобно отношение в последните години.

Дори и в този неприятен момент за Левски, има специалисти, които съветват клуба да се насочи към следващ мастит бизнесмен, който да осигурява финансирането.

Емил Спасов: Нека Левски пак да има един богат собственик

Емил Спасов: Нека Левски пак да има един богат собственик

Левски в момента е заложник на един конфликт

Но както потвърдиха и от Националния клуб на привържениците, на всичко това трябва да се сложи край.

Така или иначе феновете бяха тези, които запазиха клуба, защо освен отговорност да нямат и всички права, произтичащи от това?

Джиро д'Абсурдистан

Джиро д'Абсурдистан

3 милиона виртуални фенове, по 1 дарен от сърце, реален лев...

И на "Герена", и на "Армията", а и не само там, обичаха момента, в който идва нов голям шеф. С осанката и разбира се тлъстата си банкова сметка. Това го виждахме вече десетки пъти в нашия футбол.

Също толкова бързо, колкото се влюбват в него обаче, обичащите до безобразие клуба си симпатизанти "разлюбват" магната, когато той реши или да оттегли финансовата си подкрепа, или пък да оповести, че вече не разполага с достатъчно средства и желание да продължи да подпомага клуба.

Снимка 301650

Източник: LAP.bg

Много от тези бизнесмени идват начело и изразяват готовност да "спасяват" футболни организации у нас, защото така им е изгодно в конкретния момент. И когато вече са изпълнили това, заради което са дошли, вече нямат нужда от това бреме, още повече ако то не им носи печалба и някакви позитиви. Защото няма бизнесмен в световен мащаб, който да не търси печалбата от своите вложения и упражнявана дейност.

Много бързо общностите около клубовете ни решават, че идващият паралия е големият герой, чаканият Месия. И след това още по-скоростно преценяват, че всъщност през цялото време не е бил достатъчно откровен и всъщност не го е грижа за Левски, ЦСКА и т.н.

Снимка 434242

Източник: LAP.bg

Така Батков беше най-черен и виновен, след това човекът, пристигнал след него и т.н. Сега със сигурност симпатизиращите на "сините" считат друга личност за отговорна и виновна за създалата се ситуация. И може би е точно така.

Тодор Батков пред ТОПСПОРТ: В селекцията не съм се месил никога, не вярвам Ганчев и Домусчиев скоро да се откажат

Тодор Батков пред ТОПСПОРТ: В селекцията не съм се месил никога, не вярвам Ганчев и Домусчиев скоро да се откажат

"Само Бабангида и вратарчето Пламен съм ги поискал лично, никой не може да ме изтрие от историята на Левски"

И всъщност няма значение дали това е истина или не. Няма значение и защо точно този или онзи поема даден клуб. Въпросът е това вече да не се случва. И клубът, светинята, футболната институция, която и да е тя, да има протекция. Защита. От самия вложител и едноличен ръководител. Авторитарен, едва ли не.

За да не се изпада в ситуация, в която историята на цял един клуб, обичан наистина безумно много от хиляди, дори милиони, да бъде поставяна на карта.

Снимка 466885

Източник: LAP.bg

И всеки път да се започва от самото начало. Да се преминава през цялата позната последователност, за да стигаме до все един и същ край.

Нежелан.

Непотребен за никого.

Снимка 470242

Източник: LAP.bg

Крайно време е да се спаси най-популярният спорт у нас, както призоваха определена част от феновете на Левски.

И да бъде премахнат веднъж и завинаги моделът, който привидно помага, а всъщност изглежда много повече вреди и погубва българския футбол.