ТОПСПОРТ гостува на най-успешния президент в историята на гранда Левски. Тодор Батков сподели редица интересни, включително и непубликувани до този момент подробности от периода си начело на клуба.

В третата, последна част от разговора ни, г-н Батков засяга сякаш "вечната" тема за евентуалното завръщане в клуба на Наско Сираков и Станимир Стоилов, коментира селекционната политика, провеждана от клуба, изразява позитивизма си след срещата на част от футболните собственици с премиера Борисов, изказва мнението си за Кирил Домусчиев и Гриша Ганчев.

Снимка 227535

Източник: LAP.bg

За финал той споделя каква емоция е изпитал в момента, в който трябваше да се раздели с един от най-големите си професионални проекти, превърнали се в крайна сметка в житейска мисия за него.

Левски, разбира се.

Тодор Батков, специално за ТОПСПОРТ:

Трябва ли Наско Сираков и Станимир Стоилов да се завърнат на "Герена" някога?

- Минаха 11 години. Мъри се утвърди, доказа се. Наско не знам като ръководител във футболния съюз какво прави, но няма вечни неща. Нито в живота, нито в природата. Това нека да го прецени Колев и да го прецени Божков.

Снимка 434238

Източник: LAP.bg

А Георги Иванов?

- На Гонзо също трябва да му се предложи нещо. Той е човек, който е давал всичко на Левски.

Има ли Левски ясна, отличима трансферна политика сега, в настоящия момент? Тъй като сме ставали свидетели на периоди, в които селекционният процес определено не беше това, което всички фенове очакваха. Бяха извършени промени и в тази насока. Кирил Вангелов вече не изпълнява ролята на главен скаут.

- Никога не съм се месил. Никога! Даже е имало безброй случаи, в които гледам мач, виждам футболист и казвам на спортния директор да види някое момче, че ми харесва как играе. Но това е бил максимумът в това отношение. Така взехме Бабангида. Видях го това момче на един мач на Нафтата с Черноморец. Ходих на една сватба и нямаше какво да правя между подписването и купона и отидох на мача. Без да ме канят. Но ме посрещнаха хората, все пак бях президент на Левски. Той сам им игра и завършиха 1:1. Още тогава се обадих на спортния директор и му казах, че има един футболист, Емил еди-кой си, когото искам през зимата при нас!

По същия начин взехме вратарчето Пламен, от Севлиево. Отивам там, Гарата играеше, и гледам едно момченце с превързана ръка загрява. Започва мачът, едвам ги бихме 1:0. Той хвана 16 удара. След това го гледах на запис. Бомбени удари, включително! Отидох след мача, Гонзо беше с мен, и се разбрахме още тогава да го вземем през зимата. Поздравих го, а се оказа, че му е била счупена ръката. Представяш ли си? Това са бойци, които просто горят на терена. Но това е максимумът. Не съм уреждал на този, на онзи, да пусна фандък на един или друг мениджър - не!

Добра новина ли беше ангажирането на фамилия Бекали с Левски?

- Познавам го този Джиджи. Собственик на Стяуа. Или бивш такъв, не знам. Въздържам се от коментар. 

Дойде ли точният момент за края на хегемонията на Лудогорец в шампионата? Слабите Левски и ЦСКА или очевидният възход на разградчани доведоха до това разместване на пластовете във футбола ни в последните 10 години?

- Кирил Домусчиев няма да се откаже лесно. И двете неща са верни. Докато бях президент на Левски знаех детайли за бюджетите, разходите и в Лудогорец всичко е било поне два или повече пъти колкото при нас. Респективно и в ЦСКА. Той позволява крупни трансфери, купуване на футболисти. Понякога има добри попадения, понякога страда от това, от което съм си патил и аз - успяват да му пробутат не толкова добри футболисти. Много високи заплати, траншове. За премиите не им знам политиката, но очевидно много по-голям паричен ресурс се влага. А това е определящото. Въпреки че публика няма, но вече започна да понатрупва, може би има 2-3 хиляди.

Снимка 227531

Източник: LAP.bg

Напрежението между грандовете е налично. Доколко ще коригират те отношенията си след срещата при премиера Борисов?

- Това, че премиерът се е ангажирал, е добре. Чувам, че и вътрешният министър ще привиква съдии. Очевидно трябва да се сложи край на тези неща. И нека по-добрият да победи.

Бойко Борисов събра босовете на ЦСКА, Левски и Лудогорец в кабинета си

Бойко Борисов събра босовете на ЦСКА, Левски и Лудогорец в кабинета си

На срещата са поканени и шефът на футболния съюз Борислав Михайлов, главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов

Очаквате ли Гриша Ганчев и Кирил Домусчиев да останат още дълго време свързани с ЦСКА и Лудогорец?

- Не мога да преценя. Домусчиев е много амбициозен и има желязна хватка като предприемач. А той гледа на проекта "Лудогорец" като на бизнес проект. Макар, че не вярвам да му носи печалба. По-скоро не. Но няма да се даде лесно. Гриша Ганчев има спортно сърце. Той е бивш спортист. Цял живот е в спорта. И на борбата помага, във футбола също. А и той си е цесекар. С червено сърце. Не вярвам скоро да се откаже и единият, и другият.

Когато Левски вземеше голям мач, денят след него беше страхотен. Друго е настроението. Друга е атмосферата. Хората са по-ведри. По улиците като тръгна, в работата, където си вадя хляба... Това беше най-голямото щастие. И съм допринесъл малко да има положителни емоции за хората. Това е неоценимо.

Винаги подчертавате, че сте нормален човек, който ходи по земята, не забравя корените си и началото на своя път. Освен ангажиран с Левски, през годините сте помагал и на редица благотворителни организации, построихте църква с Вашата съпруга. Не забравяте и за важните неща извън футбола и бизнеса.

- Аз съм от много скромно семейство. Разведени родители. Отгледа ме една баба. Научен съм от малък да се радвам на това, което Бог ми е дал. На храната, която ми даваха, на десетте стотинки, които получавах за училище. Винаги съм се стремял да стоя здраво на земята. От дядо ми съм запомнил, той си отиде рано, бях втори клас, когато той почина, няколко сентенции. Винаги съм живял с тях, а и с мисълта, че когато има за мен, трябва да има и за такива неща.

Снимка 227530

Източник: LAP.bg

Тодор Батков е най-успешният ръководител в историята на Левски. Ще видим ли по-успешен собственик на клуба от Вас?

- Дай Боже. Ще стане вече едно цяло поколение, което не е виждало в съзнателните си години купа, спечелена от отбора. Последно бихме в чужбина в Европа тези от Дъндолк. Тогава Гарата вкара два гола. Сега повторихме чак това нещо. Дай Боже всичко да се повтори и сега.

Кой друг би дал всичките си акции, би предоставил всичко, което го свързва с клуба, за да бъде той съхранен? Толкова голяма ли е привързаността и любовта Ви към Левски?

- Накрая беше вече мъчение. Привържениците не ме приемаха, макар че не мисля, че това бяха мнозинството от привържениците на Левски, които бяха стотици хиляди, но... Вместо да изпиша вежди, извадих очи. Поканих тръста в управата. Обявих, че ще даря акции и даже ги подарих на тези, които от мен ги взеха тези акции. Беше мъчение.

Снимка 227536

Източник: LAP.bg

Заслужаваше ли си всичко? Заслужаваше ли си да жертвате толкова съществена част от живота си? Заслужиха ли в Левски сълзите Ви на раздяла с клуба?

- Това е част от живота ми. Да, съществена. И като емоции, и като нерви, и като пари, като положение в обществото. Там си под светлината на прожекторите. Несправедливо обвиняван, възхваляван. Напоследък беше само негативното. Трябваше да се сложи край. А и не можех да продължавам с това наливане. Всичко има край.

Кога Левски отново ще бъде шампион?

- Всичко е възможно. Тази година, въпреки вложенията на Кирил, имаше интрига до последния момент. Но отборът ни не беше в състояние да се пребори. Имаше слаби звена, загубиха безброй точки в глупави мачове, ненужно. Взехме две дербита, макар и с малко късмет, но не се противопоставихме на Лудогорец. Но тази година ще бъде по-добре. Левски ще бъде по-конкурентен.

Снимка 434246

Източник: LAP.bg

Емоционално и духовно съм част от клуба и никой не може да ме изтрие. Имам и статистика, протоколи и т.н. Може да съм си внушавал, но невероятно приятно ми беше. Освен с емоцията на стадиона, когато Левски вземе голям мач, също и в деня след мача. Друго е настроението. Друга е атмосферата. Хората са по-ведри. По улиците като тръгна, в работата, където си вадя хляба... Това беше най-голямото щастие. И съм допринесъл малко да има положителни емоции за хората. Това е неоценимо.

Припомнете си първата

Тодор Батков пред ТОПСПОРТ: Слава Богу, че Божков влезе в Левски, през 2006 година можеше да ни изхвърлят от Европа

Тодор Батков пред ТОПСПОРТ: Слава Богу, че Божков влезе в Левски, през 2006 година можеше да ни изхвърлят от Европа

"Дали Михаил Чорни съхрани Левски чрез Тодор Батков? Определено да"

и втората част от разговора ни с г-н Тодор Батков.

Тодор Батков пред ТОПСПОРТ: Отборът от Ловеч, който играе на "Армията", не е ЦСКА

Тодор Батков пред ТОПСПОРТ: Отборът от Ловеч, който играе на "Армията", не е ЦСКА

"Вечният съперник ми причини "Казанската афера", но след това си плати, има Господ"

Паметникът да е в синьо...

Паметникът да е в синьо...

Батков не спаси Левски само веднъж, спасяваше го всеки ден